Hatvanöt fiatal hegedűművész jutott a Bartók Világverseny és Fesztivál élő fordulóiba

Kultúra, 2017.04.19

A háromtagú előzsűri döntése alapján négy földrész huszonhárom országának hatvanöt képviselője állhat a Zeneakadémia színpadára a szeptember 10. és 17. között megrendezendő Bartók Világverseny és Fesztiválon - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A versenyzők életkora tizenhét és harminc év közötti. A legtöbben, tizenöten japánok, de nagy számban képviseltetik magukat a magyar, amerikai, dél-koreai és kínai hegedűsök is. A versenyzőknek a három beküldött videórészlet mellett összesen hét művet kellett megjelölniük a verseny négy fordulójához; a fináléhoz öt hegedűverseny, köztük Bartók két e műfajban született műve közül választhatnak.

A Zeneakadémia közleménye idézi az előzsűriben és később az élő fordulók zsűrijében is részt vevő Szabadi Vilmost, aki szerint nagyon sok olyan fiatal jelentkezett, aki már több jelentős nemzetközi versenygyőzelmet is magáénak tudhat és ez a színvonalon is látszódott. Az előzsűrizésben rajta kívül Kapás Géza és Kováts Péter vett még részt.

A verseny-projekt lebonyolítását vezető Csonka András, a Zeneakadémia programigazgatója kiemelte, hogy a megmérettetés komolysága már az előkészítés során is látszódott, ennek hatására olyan létszámú jelentkezés érkezett, amely általában harmadik, negyedik alkalommal jellemző a nemzetközi versenyek esetében.

"Különösen nagy öröm számunkra, hogy a jelentkezők közt nyolc magyar fiatalt találunk, legtöbbjük a Zeneakadémia volt vagy jelenlegi hallgatója. Kellemes meglepetésként ért minket az is, milyen sok kiemelkedő produkció érkezett ázsiai művészek, köztük tizenöt japán előadásában. Biztos vagyok abban, hogy egy nem mindennapi versenynek lehetünk majd szem- és fültanúi szeptemberben a Zeneakadémián" - fogalmazott.

A több mint 40 ezer euró (12 millió forint) összdíjazású nemzetközi megmérettetésre harminc év alatti hegedűsök jelentkezhettek március 26-ig három - Bach, Paganini és Bartók meghatározott művei közül választott darabot bemutató - videórészlet feltöltésével. Az előzsűri összesen huszonhat nemzet százhat képviselője közül választhatott.

Az őszi verseny zsűrizésében magyar részről Szabadi Vilmos, Kelemen Barnabás és Tallián Tibor vesznek részt, mellettük olyan kiváló külföldi hegedűművészek és professzorok fogadták el a Zeneakadémia meghívását, mint Salvatore Accardo, Qian Zhou, Ivan Zenaty, Krzysztof Wegrzyn, Joel Smirnoff és Takashi Shimizu.

A legrangosabb nemzetközi zenei versenyek elitjéhez csatlakozó megmérettetés nem csupán kétévente más kategóriában meghirdetett hangszeres seregszemle kíván lenni: a tervek szerint Bartók életműve köré fölépülő zeneszerzőversennyel, zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönséget megszólító programokkal egészül ki fesztivállá. A Zeneakadémia által kezdeményezett és fejlesztett, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló verseny a világ zenei megmérettetéseinek élmezőnyébe szeretne tartozni - olvasható az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!