Hazai énekesek előadásában mutatják be a Porgy és Bess-t az Erkelben

Kultúra, 2018.01.17

Hazai énekesek előadásában mutatja be a Magyar Állami Operaház január 27-én George Gershwin Porgy és Bess című operáját a budapesti Erkel Színházban Almási-Tóth András rendezésében.

Ira Gershwin, az opera szövegírója, a zeneszerző öccse végrendeletében a produkcióra vonatkozóan az "all-black cast" kitétellel rendelkezett, vagyis csak született fekete énekesek adhatják elő a darabot. A jelenlegi szerződésben ez a kitétel nem szerepel, így az idei évadban négy alkalommal adják elő Gershwin művét, s a következő évadban is játszani szeretnék - mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: a kérésnek megfelelően jelzik a plakátokon, szóróanyagokon, hogy a jogtulajdonosok nem értenek egyet a feketék nélküli Porgy és Bess előadásával. A főigazgató kiemelte, hogy az opera az egyetemes művészetnek, a humanitásnak olyan értéke, amelyet nem szabad korlátozni, kisajátítani és nem szabadna bőrszín alapján megítélni, hogy ki énekelheti. Ez az opera egy közösség darabja, s a gyermekvállalás, a gyilkosság, a hűtlenség, az öröm és szerelem is bőrszínfüggetlen, az opera pedig absztrakciós műfaj - mutatott rá.

Emlékeztetett arra, hogy a kitétel bevezetése előtt, 1970-ben a Magyar Állami Operaház már bemutatta saját művészeivel az alkotást, az elmúlt 35 évben azonban sem az Opera, sem más társulat nem játszhatta a darabot, ha nem felelt meg az előírásoknak.

Az opera története a dél-karolinai Charleston egyik fekete közösségének életét mutatja be egy koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmén keresztül. Az Almási-Tóth András rendezte darab "egy kényszerből kialakult helyen játszódik, ahol természeti katasztrófa vagy politikai üldöztetés következtében otthonukat vesztett emberek laknak. Ehhez az ideiglenes élettérhez nincs sok kötődésük, elvágyódnak onnan az ígéret földjére" - olvasható a közleményben.

A rendező munkáját Sebastian Hannak díszlet- és Lisztopád Krisztina jelmeztervező segítette. A Magyar Állami Operaház Énekkarát (megbízott karigazgató Csiki Gábor) és Zenekarát Dénes István vezényli. A főbb szerepeket Palerdi András és Bakonyi Marcell (Porgy), Létay Kiss Gabriella és Sáfár Orsolya (Bess), Balczó Péter és László Boldizsár (Sporting Life), Szegedi Csaba (Crown), Haja Zsolt és Fülep Máté (Jake), Rőser Orsolya Hajnalka és Fodor Beatrix (Clara) alakítja. Az előadás táncbetéteiben a Magyar Nemzeti Balett művészei működnek közre, a koreográfiát Barta Dóra készítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!