Hiánypótló adatbázis készült a kommunista állampárt meghatározó tisztségviselőiről

Kultúra, 2018.10.18

Hiánypótló adatbázis készült a kommunista állampárt meghatározó tisztségviselőiről - mondta Tóth Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Párt-Állam-Párt címmel létrehozott nyilvános internetes adatbázis a történészek és levéltári munkatársak kutatása mellett, felsőoktatási segédanyagként, illetve szemináriumi dolgozatok előkészítésében is hasznos lehet - fűzte hozzá.

Elmondta: az adatfeldolgozás 2017-es kezdete óta 47 levéltári munkatárs körülbelül 500 iratfolyóméternyi anyagot nézett át, ez megközelítőleg 4000 dobozt jelent, melyekben egyenként 600 irat van.

Ha az említett dokumentumennyiséget szorosan egymás mellé rakjuk az Budapesttől akár Szolnokig is elvezetne - tette hozzá.

Az adatbázis készítésében résztvevő Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnöke, Földváryné Kiss Réka az M1 aktuális csatornán azt mondta, az adatbázis a vidéki Magyarország állampárti funkcionáriusait tartalmazza 1948-tól 1989-ig, tehát az egypártrendszer végső kialakulásától egészen a rendszerváltásig.

Az adatbázis nemcsak neveket, hanem karriertörténeteket is rögzít, egy-egy emberről a pártfunkciók mellett az iskolai végzettséget, a korábbi munkahelyeket, a kitüntetéseket és a pártbüntetéseket is feltüntették - mondta a bizottság elnöke.

A pártállam állampárti funkcionáriusainak adatbázisa a paap.mnl.gov.hu oldalon érhető el. Az adatbázis készítői az észrevételeket az [email protected], illetve az infoeb.hu címre várják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!