Holokauszt-emléknap - Minden évben újabb nevekkel bővül a Páva utcai emlékfal

Kultúra, 2017.04.19

Minden évben újabb nevekkel bővül a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyen található emlékfal - mondta Szabó László, a központi rendezvényt szervező Honvédelmi Minisztérium nemzeti rendezvényszervező főosztályának programigazgatója az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Az Országgyűlés 2000-ben született döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. Mivel idén április 16. egybeesik a keresztény húsvét és a zsidó pészah ünnepével is, ezért a holokauszt emléknappal kapcsolatos állami megemlékezéseket 19-én, szerdán rendezik meg.

Szabó László az M1-en elmondta: a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyen délután 3 órakor Grósz Andor, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumi elnökének köszöntőjével kezdődik megemlékezés. Ezt követően Köves Máté Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, a Honvédelmi Minisztérium tábori főrabbija beszél. Az ünnepi beszédet Simicskó István honvédelmi miniszter mondja. Majd Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója avatja fel az újabb neveket tartalmazó táblákat.

Szabó László az M1-en felidézte: 1944-ben április 16-án kezdték meg a zsidók gettókba telepítését. 55 nap alatt mintegy 550-600 ezer magyar zsidót deportáltak, főként Auschwitzba. A történészek folyamatosan dolgoznak az áldozatok azonosításán. A Páva utcai emlékhelyen évről évre egészítik ki a táblákat, amelyek már több mint 180 ezer nevet tartalmaznak - ismertette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!