Hoppál Péter: jelentős levéltári fejlesztések indulnak jövőre

Kultúra, 2018.03.24

A következő években összesen csaknem 270 millió forintot biztosít a kormány a Magyar Nemzeti Levéltárnak a határon túli magyar írásos emlékek feltárására, digitalizálására és magyarországi hozzáférhetővé tételére, valamint a levéltár-pedagógiai tevékenység megújítására - mondta el az MTI-nek Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A történelmi Magyarország területén lévő dokumentumok fennmaradására és kutathatóságára jövőre 100 millió forintot, a Szovjetunióba hurcolt magyarok adatbázisának elkészítésére 108 millió forintot biztosítanak. A kiegészítő támogatásból 90 millió forint hosszú távon beépül az intézmény költségvetésébe.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a nemzeti emlékezet része, az érintett családok és az egész magyar társadalom szempontjából pótolhatatlan jelentőségű a határon túli magyar területeken lévő iratanyag kutathatósága, fennmaradása.

A magyar vonatkozású külföldi levéltári anyagok eddigi kutatásainak eredményeként a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) jelenleg mintegy 8 millió mikrofilmet és digitális felvételt őriz, ezek több mint 90 százaléka az egykori Magyarország - jelenleg részben határon túli - területének levéltáraiból származik. Mivel a magyar vonatkozású iratok fennmaradásának biztosítása elsősorban a magyar állam érdeke, a határon túli intézmények bevonásával levéltári kutatási programot indítanak 2019-ben 100 millió forint, az azt követő években pedig 60-60 millió forint kormányzati támogatásból.

"Az 1944 után mintegy 700-800 ezer szovjet kényszermunka-táborba elhurcolt magyar állampolgár közül alig 66 ezer emberről rendelkezünk valamilyen információval, ezért a kormány 108 millió forinttal támogatja az oroszországi levéltárakban őrzött iratanyagban a magyar állampolgárokra vonatkozó dokumentumok digitalizálását és hozzáférhetővé tételét"- tette hozzá az államtitkár.

Hoppál Péter emlékeztetett arra: a magyar embereknek joguk van megismerni a történelem elhallgatott eseményeit, a magyar családoknak pedig joguk van ismerni az igazságot hozzátartozóik sorsával kapcsolatban. Ezért nagyon fontos megmenteni és mindenki számára hozzáférhetővé tenni az írásos emlékeket, történelmi jelentőségű személyes dokumentumokat.

Az államtitkár szólt arról is: a levéltárakban őrzött kultúrkincs szélesebb körben való hasznosításához új levéltár-pedagógiai eszközökre van szükség, melyek kifejlesztését a kormány jövőre több mint 60 millió forinttal támogatja. A levéltári szakmai fejlesztést a Magyar Nemzeti Levéltár infrastrukturális megújulása is kíséri. Március 19-én adták át a Pest Megyei Levéltár új épületszárnyát, amely révén jelentősen nő az intézmény raktározási kapacitása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!