Horváth Benji kapja a 2017-es Dunajcsik Mátyás Lehetőséget

Kultúra, 2017.02.24

Horváth Benji költő, slammer, a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője kapja a Libri Kiadó által felkínált 2017-es Dunajcsik Mátyás Lehetőséget - közölte a kiadó az MTI-vel pénteken.

Az irodalmi díjat 2014-ben alapította a kiadó fiatal, pályakezdő íróknak. A díjazott jutalma, hogy következő könyvét a kiadó - volt szépirodalmi főszerkesztője, Dunajcsik Mátyás ajánlására - megjelenteti. A Dunajcsik Mátyás Lehetőséget 2016-ban Sepsi László (Pinky), 2015-ben Dékány Dávid (Darwin Motel) kapta.

"Horváth Benji szaturnuszi költő ... intenzív kapcsolatot ápol az éggel, legyen szó asztrológiáról vagy asztronómiáról. Mert ha nem épp egy homályos kocsmavécé tükrében nézi önmagát, akkor leginkább a Hubble űrtávcső optikáján keresztül. Verseinek beszélgetőpartnerei ugyanilyen széles körből kerülnek ki: ugyanolyan magától értetődő természetességgel fordulnak elő köztük az istenek, a démonok és a holtak, mint az élők - bár az előbbieket, úgy tűnik, előnyben részesíti" - idézi a közlemény Dunajcsik Mátyást.

Mint fogalmaz, Horváth Benji "nem tesz úgy, mint ha az (erdélyi) magyar irodalomban otthon lenni azt jelentené, hogy valaki alkotóként vagy olvasóként erre és csakis erre a nyelvre és kultúrára kellene, hogy korlátozza a saját mozgásterét. Szövegeibe a román és az angol nyelvnek, kultúrának szabad ki- és bejárása van, sőt néha át is veszik a szót a magyartól. És ez így van jól, mert ez által mind a három csak még szabadabbá válik".

Horváth Benji (Horváth Előd Benjámin) 1988-ban született Marosvásárhelyen. A Bruthalia Alkotókör, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör tagja. 2006 óta publikál verset, ír publicisztikát és újabban prózával is próbálkozik. Versei megjelentek arab és román nyelven is.

Eddig három kötete jelent meg, A cseplini díva (Koinónia, Kolozsvár, 2009), a Beatcore (Erdélyi Híradó Kiadó - Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár-Budapest, 2015), és Az amnézia útja (József Attila Kör - Prae.hu, Budapest, 2016) - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!