Huszonöt éves évfordulóhoz érkezett a Magyarpolányi Passió

Kultúra, 2018.05.11

Huszonöt éve adja elő Magyarpolány lakossága a Magyarpolányi passió című előadást a települést övező Kálváriadombon, az évforduló alkalmából az előadások mellett családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket május második felében - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Magyarpolányért Nemzeti Örökségünk Alapítvány elnöke.

Katona Szandra elmondta, hogy hat jubileumi előadással készülnek a következő két hétben péntektől vasárnapig. Pünkösd vasárnapján egész napos programra várják a családokat Magyarpolányban. Lesz bábszínház, pünkösdi bohóc, népi játszótér, fellép az Apacuka és a Holdviola zenekar. Magyarpolány 83 népi műemléki épületből álló falumúzeuma pedig helyi képzőművészek kiállításaival várja az érdeklődőket.

Magyarpolányban a passiójátszás hagyománya a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza. 2015-től megújult formában várják a nézőket, az új rendezésű darab forrásanyagaként a tizenhetedik századi passiójátékokat, a csíksomlyói misztériumokat a teremtéstörténettől a mennybemenetelig, valamint a Károli Gáspár fordításában készült Bibliát használták a szövegírók. A Magyarpolányi passióban meghatározó szerepet kapnak az élőzenés dalok, melyeknek zeneszerzője Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapító tagja. A darab rendezője 2015 óta Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója, a jelmeztervező Húros Annamária. Jézust Horvát Andor színművész alakítja, rajta kívül minden más szerepet a falu lakosai adnak elő - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!