Idén online rendezik meg az Irodalom Éjszakáját

Kultúra, 2020.06.20

Huszonhárom ország huszonhárom szerzőjének művei kelnek életre az Örkény István Színház színművészei és meghívott vendégművészek tolmácsolásában az idén online megrendezett Irodalom Éjszakáján június 24. és 26. között.

A résztvevő országok - Ausztria, Belgium (Vallónia-Brüsszel), Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország - egy-egy szerzőjének műveiből színészek olvasnak fel részleteket, hagyományosan az irodalomhoz nem feltétlenül kötődő vagy kevéssé ismert, különleges helyszíneken.

Idén az Örkény Színház ismert és titkos szegleteiben rögzített felvételeket láthatnak az érdeklődők a Facebookon és az esemény weboldalán - közölték a szervezők az MTI-vel, hozzátéve, hogy az idei téma, amelyhez a kiválasztott szövegek kapcsolódnak, a titkok.

"Az olvasás több, mint időtöltés. Utazás, hiszen képzelőerőnket használva eljuthatunk bárhová, és egy barátság kezdete is, mert betekintést nyerhetünk az író gondolataiba, megismerhetjük azt a világot, amelyet ő teremtett és találkozhatunk azzal a történettel, amelyet fontosnak tartott annyira, hogy megosszon a közönséggel" - idézi a közlemény Karácsony Gergely főpolgármestert, a fővárosi és az erzsébetvárosi önkormányzat által támogatott idei esemény védnökét.

Az első Irodalom Éjszakáját 2006-ban Prágában rendezték, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum koordinálja a szervezést. A projekt fő szervezője az EUNIC Hungary, az európai uniós országok kulturális intézeteinek magyarországi hálózata, 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú eseménynek.

Az Irodalom Éjszakáját Debrecenben szabadtéri helyszíneken tartják a DEkulT Utcák programsorozat részeként, a művek részleteit június 26. és 28. között a Csokonai Színház színművészei adják elő.

Bővebb információ a www. irodalomejszakaja.hu weboldalon és a rendezvény Facebook-oldalán érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!