Idén is kinyitnak az alkotóházak, műhelygalériák és műhelyek

Kultúra, 2017.03.18

Idén is bepillantást nyerhet a közönség az alkotóházakban, népi iparművész műhelyekben és műhelygalériákban folyó munkába a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjén amelyet március 31. és április 2. között rendeznek meg országszerte.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva negyedik alkalommal szervezik meg a rendezvényt, amelynek célja, hogy bemutassa a helyi kézművesség hagyományait, értékeit és ezáltal is segítse a lokális közösségek kialakulását, megerősödését - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A párizsi székhelyű Institut National des Métiers d'Art (INMA) által több mint tíz évvel ezelőtt elindított Európai Művészet és Kézművesség Napjai (JEMA) nevű nemzetközi rendezvényhez a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) kezdeményezésére 2012-ben Magyarország is csatlakozott.

A rendezvény három napja során a közönség kiállításokon, előadásokon, mesterség-bemutatókon, kézműves foglalkozásokon és továbbképzéseken vehet részt és belepillanthat például a művészi tojásfestésbe, de az is kiderül, hogy mi az a damaszkolás, a berzselés, a körmöcske, vagy a gibanica.

A kézműves mesterségek közül bemutatkozik a hímzés, szövés, csipkekészítés, kékfestés, kovácsolás, kosárfonás, kötélverés, nemezelés, bőrművesség, fazekasság, szűcsmesterség, bútorfestés, népi hangszerkészítés, kályhacsempe készítés, szalmakalap készítés, fafaragás, kéregedény készítés, szék bekötés, de lesz sövényvár építés, kalács és kenyérsütés, fonás rokkán, ékszerkészítés és népi játékok bemutatása is.

Az alkotóházak és műhelyek szeretnék bemutatni, hogy ezek a helyszínek milyen fontos a hagyományos kulturális értékek hordozói, és az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek a megörökölt magas szintű tudást képviselik, megújítják és továbbadják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!