Idén is megrendezik a Bábos Drámaíró Versenyt Békéscsabán

Kultúra, 2018.03.17

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház idén is megrendezi a Bábos Drámaíró Versenyt március 22. és 25. között - tájékoztatta a teátrum az MTI-t.

Mint írják, a versenyen ezúttal a határon túli magyar bábszínházaké lesz a főszerep, a téma az idén újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő Békéscsaba történetéből kerül majd a játszók elé.

A négynapos rendezvény március 22-én, csütörtökön kora este kezdődik, amikor az elmúlt évtizedekben megjelent megyei lapok március 22-ei cikkei közül kihúzzák azt, amelyből három írónak egy éjszaka alatt színdarabot kell alkotnia. A kész művek vasárnap délután már olvashatóak lesznek nyomtatásban is.

Idén Berg Judit, Szabó Borbála és Tasnádi-Sáhy Péter vállalta, hogy 12 óra alatt egyfelvonásos, gyerekeknek szóló színdarabot ír.

Csütörtök este kisorsolják azt is, hogy melyik színészcsapat melyik rendezővel, melyik író munkája alapján kezd el dolgozni. A produkciókat idén Lázár Helga, Somogyi Tamás és Rumi László állítja színpadra.

A színészcsapatok a Békéscsabai Napsugár Bábszínház színészei mellett a szatmárnémeti Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és társrendezőként a zalaegerszegi Griff Bábszínház bábszínészeinek részvételével állnak össze. Feladatuk, hogy mindhárom darabhoz bábokat, bábos kellékeket készítsenek, így a műhelyek is 24 órás készenlétben állnak.

A kész produkciókat március 25-én, vasárnap tekintheti meg a közönség a Sík Ferenc Kamaraszínházban. Ezután a zsűri díjazza a legjobb rendezőt, színészt, színésznőt, drámát, valamint a legizgalmasabb férfi és női karaktert. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

A fesztivál különlegessége a nyilvánosság, az érdeklődők a teljes próbafolyamatot, a bábok és díszletek elkészítését is végig követhetik, az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!