Ingyenes koncertet vezényel Kijevben Riccardo Muti, fellép John Malkovich is

Kultúra, 2018.07.01

Nagyszabású ingyenes szimfonikus koncertet tartanak vasárnap este az ukrán főváros központjában lévő Zsófia téren a világhírű olasz karmester, Riccardo Muti vezénylésével és John Malkovich hollywoodi színész részvételével.

Az ukrán híradások szerint John Malkovich fogja előadni Aaron Copland amerikai zeneszerző Lincoln-porté című művének szöveges részét a műsorban, amelyben Verdi-operarészletek is felcsendülnek ukrán operaénekesek előadásában.

A második világháború idején született Copland-művet most először mutatják be az ukrán fővárosban.

Riccardo Muti először 21 évvel ezelőtt a boszniai háborúban rommá lőtt Szarajevóban rendezett jótékonysági koncertet. Azóta Barátság útjai elnevezéssel a kezdeményezés nemzetközi projektté nőtte ki magát, egyfajta béketeremtő misszióvá, olyan fegyveres konfliktus sújtotta térségekben, ahol a politikai rendezés kudarcot vallott - írta az Obozrevatyel ukrán hírportál hozzáfűzve, hogy a rendezvény célja emellett, hogy megemlékezzenek az áldozatokról. Az UNIAN hírügynökség szerint a projektben rendeztek már hasonló koncertet például Isztambulban és Jerevánban is.

"A különböző nemzetiségeknek más-más a kultúrájuk, de az érzéseik egyformák. Néha éppen a zene képes arra a csodára, amire kormányok, politikusok vagy diplomaták nem" - idézte az UNIAN a 76 éves olasz karmester szavait. Muti interjújában kijelentette, egy percig sem habozott, amikor azt javasolták neki, hogy Ukrajnában adjon koncertet.

"Rajongok az Önök országának zenei kultúrájáért. Ukrajna számtalan énekest, zongoristát, hegedűst adott a világnak, akik az elmúlt két évszázadban alakították a zenetörténelmet. Ráadásul az ukránok és az olaszok még temperamentumban is nagyon hasonlítanak egymásra" - mondta a mester.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!