Irak kiállítja műkincseit a velencei biennálén

Kultúra, 2017.02.21

Elrabolt és visszakapott műkincseiből mutat be válogatást Irak a május 13-án kezdődő Velencei Képzőművészeti Biennálén, hogy érzékeltesse az Iszlám Állam szélsőségesei által lerombolt, elpusztított műemlékek kulturális jelentőségét.

A bagdadi Irak Múzeum 40 ókori műtárgyat állít ki a velencei biennálén, köztük több olyant, amelyeket 2003-ban raboltak el az országból. Ez lesz az iraki műkincsek első olyan külföldi kiállítása, amelyekre a tárgyak az ország hatóságainak engedélyével érkeztek.

A kiállított tárgyak között lesznek agyagedények, gyógyászati eszközök, hangszerek, istennő- és állatszobrok, egyes darabok a Kr. e. 6100-ból származnak - olvasható a The Guardian brit napilap honlapján.

Tamara Csalabi, a tárlat társkurátora szerint az iraki nemzeti pavilon kiállítása egyenes válasz lesz arra a "kulturális genocídiumra", amelyet az Iszlám Állam végez Irakban és Szíriában.

"Soha nem volt ilyen fontos, hogy az Irakon kívül élő emberek lássák ezeket a tárgyakat és megértsék kulturális jelentőségüket akkor, amikor folyik Palmüra, Nimrúd és Moszul műemlékeinek nihilista megsemmisítése. Ezek a tárgyak egyetemesek, jelentőségük túllép a határokon", és fontos üzenetet továbbítanak - hangsúlyozta Csalabi.

Hozzátette, hogy a kurátorok számára fontos volt bemutatni a múzeum gyűjteményéből Szaddám Husszein hatalmának megdöntése idején elrabolt mintegy 15 ezer tárgy közül néhányat. A műkincsek egyharmada került meg, köztük olyanok, mint a Velencében bemutatandó kicsiny, galambformájú mérőeszköz vagy a termékenység istennőjét ábrázoló szobor. Mindkettő Hollandiából került vissza a múzeumba 2010-ben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!