Ismeretlen Capek-útirajzokat találtak kutatók az író egykori villájában

Kultúra, 2014.11.24

Karel Capek több száz, eddig ismeretlen útirajzára találtak a kutatók a világhírű író egykori prágai villájában, amelyet a cseh főváros 10. kerületének önkormányzata egy éve vett meg az örökösöktől.

A villa megvételével Karel Capek (1890-1938) és testvére, Josef Capek (1887-1945) neves festő számos értékes személyes tárgya - köztük a könyvtár és a levéltár - került a városrész tulajdonába.

A villában talált hagyatékot történészek és irodalmárok leltározzák. Szakértők számítottak arra, hogy az iratok közül előkerülhetnek Karel Capek eddig publikálatlan útirajzai, valamint Josef Capeknek a koncertrációs táborban készített rajzai. Az írónak a villában talált első ismeretlen fényképeit és leveleit a nyáron mutatták be a nagyközönségnek.

"A kutatók nemrégiben kétfüzetnyi útirajzot találtak, amelyeket az író nyugat-európai, főleg skandináviai útja során készített, és eddig ismeretlenek voltak" - közölte Bohumil Zoufalík, a kerület polgármestere hétfőn. Elmondta: néhány tucatnyi rajz már megjelent Capek népszerű útikönyveiben, de az anyag nagyobbik, döntő része eddig ismeretlen volt.

"Már megtaláltuk Josef Capek koncentrációs táborban készített rajzai egy részét is" - tette hozzá Zoufalík.

A polgármester szerint amint befejeződik a hagyaték átkutatása és leltárba vétele, a legértékesebb dolgokat a villában kiállítják.

A két világháború közötti Csehszlovákiában fontos politikai-társadalmi szerepet is játszó író villáját a helyi önkormányzat a kulturális tárca segítségével 43,9 millió koronáért vette meg.

Karel Capek közeli barátja és befolyásos tanácsadója volt Tomás Garrique Masaryk első csehszlovák köztársasági elnöknek. A villa hírnevét az alapozta meg, hogy a két világháború közti időszakban péntekenként ott találkozott Masaryk és legszűkebb baráti köre, politikusok és művészek, hogy megvitassák az ország dolgait. A villa ezen részét emlékhellyé alakítják.

A város szeretné felújítani a villát körülvevő aránylag nagy kertet is, ahol medence is van, és amely a tervek szerint a jövőben különböző kulturális rendezvények, találkozók színhelye lehetne.

A két önálló lakásból álló villát 1923-1924-ben építtette a Capek testvérpár Ladislav Machon építész tervei alapján úgynevezett nemzeti stílusban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!