Ismét Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban

Kultúra, 2018.06.06

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Budapest A Cappella Fesztivált. A Hangvető és a Várkert Bazár közös eseményén idén osztrák, észt és olasz fellépő is lesz június 8-9-én az Öntőház udvarban.

A Budapest A Cappella Fesztivál hagyományosan a hangszeres kíséret nélküli, kizárólag énekelt zenére fókuszál, bemutatva a műfaj világzenei, szakrális, popzenei vagy éppen dzsesszes oldalát is - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A nyitónapon, pénteken este a Budapest Voices lép színpadra, őket Lakatos Mónika és a Cigány Hangok követik.

A 2013-ban alakult Budapest Voices elsősorban a hazai alternatív színtér zenekarainak ismert dalait dolgozza át. Eddig két stúdiólemezt jelentetett meg: az Alternatívák 2014-ben, a Finomra hangolva 2016-ban jött ki. A Budapest Voices művészeti vezetője Warnusz Zsuzsa, mellette Gulyás Erika, Éry Dóra, Bencze Janka és Szélig Éva (alt), Faith Ildikó és Lajtai Katalin (szoprán), Borbás Erika és Karikó-Tóth Zsófia (mezzoszoprán), Labant Bence (basszus), Paál Balázs (tenor), Nagy Richárd (bariton), Nagy Barnabás (basszbariton), valamint az ütőhangszeres Pusztai Csaba a csapat tagja.

A Romengo zenekarból ismert Lakatos Mónika mély átéléssel, letisztultan tolmácsolja az oláh cigány dallamokat. Ezúttal egy nyolctagú formációban ad elő ritmikus dalokat Rostás Mihály Mazsival (gitár, ének) és zenésztársaival. Nemrég megjelent szólólemeze, a Romanimo a World Music Charts Europe listáján a negyedik helyig jutott. A Budapest A Cappella Fesztiválon az oláh hagyomány gyorsabb, pörgősebb dalait adja elő.

A fesztivál második, szombati napja a kulturális örökséget állítja középpontba, változatos megközelítésben. A Délkelet-Észtországból érkező Verska naase' autentikusan szólaltatja meg a szetu közösség többszólamú énekhagyományát, az olasz Actores Alidos kórus a szardíniai hagyományos polifonikus éneklést mutatja be kortárs zenei mintákat beleszőve előadásmódjába, az osztrák Hals kísérleti hangszálegyüttes pedig új zenei kontextusba helyezi különböző kultúrák népdalait.

Az idén tízéves Verska naase' (verskai asszonyok) többszólamú énekhagyománya, az UNESCO kulturális szellemi örökség listáján szereplő leelo a helyi identitás egyik megtestesítője, története mintegy kétezer évre nyúlik vissza. A kórus repertoárjában szereplő dalok az élet minden területét felölelik, a tagok némelyikének híres énekmondók voltak a felmenői.

Az Actores Alidos kórus (Valerio Pilia, Elisa Marongiu, Manuela Ragusa, Valeria Parisi és Roberta Locci) Galanias avagy a szárd nők dalai című koncertje az újítás és a hagyomány, a régmúlt és a kortárs zenei minták között teremt egyensúlyt, hagyományos női énekeket mutat be többszólamú változatban, a férfi repertoárhoz tartozó dalokkal váltakozva, a népi táncdaloktól a munkadalokig, az altatódaloktól az egyházi énekekig, a nyelvtörőktől a szerelmes énekekig.

A négy énekesnő, László Anna, Su Rehrl, Bábiczki Boglárka és Anna Anderluh által alkotott osztrák-magyar Hals jól ismert számokat és különböző kultúrák népdalait kísérleti feldolgozásban szólaltatja meg, új kontextusba helyezve azokat.

A fesztiválon a gyerekeket is számos program, foglalkozás várja: hangszereket készíthetnek újrahasznosított anyagokból, és játékosan tanulhatnak az a cappella műfajról és a Várnegyedről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!