Izlandi és holland győztes a budapesti kortárszenei versenyen

Kultúra, 2018.05.18

Páll Ragnar Pálsson izlandi zeneszerző Quake című műve nyerte az általános kategóriában a Budapesten megrendezett 65. International Rostrum of Composers (IRC) kortárszenei seregszemlét. A 30 év alatti komponisták között a holland Jan-Peter de Graaff győzött Le café de nuit című művével.

Izlandi és holland győztes a budapesti kortárszenei versenyen A négy kontinens 25 országából, köztük Argentínából, Ausztráliából, Kínából, Oroszországból, Dániából, Szerbiából, Litvániából és Angliából érkezett rádiós szakemberek részvételével és pontozásával lezajlott egyhetes versenyt első ízben rendezték Magyarországon, a Márványteremben, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap támogatásával.

Az általános kategóriában Kutrik Bence magyar szerző Rituale című műve bekerült az európai rádiók számára lejátszásra ajánlott további kilenc darab közé.

Terdik László, az IRC-t vendégül látó Bartók Rádió vezető szerkesztője a pénteki eredményhirdetésen kiemelte: a verseny nagyon színvonalas és színes volt, a bemutatott, az elmúlt öt évben született zenei művek többségére a minimális művészet volt hatással. A Budapesten versengő, összesen 55 kortárszenei mű között volt vonósnégyes, zongoraverseny, nagyzenekarra írt mű, cselló és ütőhangszer kettőse is.

Az általános kategória győztes alkotása, a Quake a 41 éves izlandi szerző, Páll Ragnar Pálsson műve. A darab csellóra és kamarazenekarra íródott, az előadó Saelinn Thorsteinsdóttir volt az Izlandi Szimfonikus Zenekar kíséretével, Daniel Bjarnason vezényletével. Az izlandi közszolgálati rádió képviseletében a díjat, egy szobrocskát átvevő Arndis Björk Ásgeirsdóttir az ünnepségen kiemelte: Izland először nyerte meg ezt a kategóriát a verseny 65 éves történetében; öt évvel ezelőtt a 30 év alattiak között már győzött.

A 30 év alattiak kategóriájában diadalmaskodó holland szerző, Jan-Peter de Graaff mindössze 26 éves, Le café de nuit című darabja egy 13 perces fantázia/noktürn zenekarra. A művet Vincent van Gogh azonos című festménye ihlette. A díjat, egy másik szobrocskát Frans van Gurp vette át a holland közszolgálati rádió részéről.

A fesztivál rádiós résztvevői hagyományosan kötelezik magukat arra, hogy a nekik legjobban tetsző művek mellett a kategóriák első helyezettjeit is bemutatják saját rádióállomásuk adásaiban. Az általános kategóriában a kilenc lejátszásra ajánlott mű közé Kutrik Bence alkotása mellett egy brit, egy másik izlandi, egy norvég, egy szlovén, egy észt, egy szerb, egy francia és egy argentin szerző alkotása került. A 30 év alattiak között egy portugál és egy észt szerző műve került az ajánlott nemzetközi lejátszási listára.

Kutrik Bence Rituale című alkotása a Bartók Rádió ArtRIUM sorozatának egyik múlt évi koncertjére született, és olyan hatással volt mindenkire, hogy idén áprilisban új és sokkal jobb stúdiófelvételt készítettek belőle. A budapesti IRC-n még két fiatal magyar zeneszerző, Brandenburg Ádám és Balogh Máté műve hangzott el.

A kortárs klasszikus zene segítésére a Nemzetközi Zenei Tanács (International Music Council, IMC) 1954-ben szervezte meg először a kortárszenei seregszemlét a kortárs szerzők számára, a rádiós szakemberek közreműködésével. Az elmúlt több mint fél évszázad alatt több mint háromezer alkotás hangzott el a fesztiválon, amelyek közül jó néhány pár évtizeden belül a 20. századi kortárs zene ikonikus műve lett, ilyen például Krzysztof Penderecki Hirosima áldozatainak emlékére írt gyászzenéje.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Izlandi és holland győztes a budapesti kortárszenei versenyen Izlandi és holland győztes a budapesti kortárszenei versenyen
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!