Joan Miró kései munkáiból nyílik kiállítás Zágrábban

Kultúra, 2014.09.22

Joan Miró (1893-1983) katalán festőművész, grafikus, szobrász kései munkáiból nyílik kiállítás Zágrábban októberben - olvasható a horvát főváros Művészeti Pavilonjának honlapján.

Október 2-tól február 8-ig a szürrealista művész 21 szobrát, 16 festményét és számos litográfiáját, valamint plakátját láthatja a közönség a horvát főváros legszebb galériájában.

Miró litográfiáit és lenyomatait Zágrábban az 1970-es és az 1980-as években kétszer is kiállították, az utóbbi harminc évben azonban nem volt hasonló tárlat Horvátországban - emlékeztette a sajtót Jasminka Poklecki Stosic, a kiállításnak teret adó Művészeti Pavilon igazgatója.

Poklecki Stosic kiemelte azt is, hogy Mirót általában szürrealista művésznek tartják, azonban számos alkotása a fauvizmus, a kubizmus és a dadaizmus stílusában készült, azokra Miró sajátos képi világa, játékossága jellemző. A most látható alkotások 1960 és 1983 között születtek.

Az igazgató a kiállítandó művekkel kapcsolatban közölte, hogy Miró egyik legismertebb festményét, az 1953-ban született Kompozíciót nem tudták megszerezni a zágrábi kiállítás számára, az ismertebb alkotások közül megtekinthető lesz viszont a három méter magas Szeretetmadár festett bronzszobor, valamint az egyik Nő és madár olajfestmény is.

A francia székhelyű Maeght Alapítvány gyűjteményéből származó művek kiállítása 1,8 millió kunába (73,65 millió forint) kerül. Az alapítvány Miró több mint 150 szobrát tudhatja magáénak, a művész monumentális bronzszobrai - amelyek nem szállíthatók - az intézmény szoborparkjában nézhetők meg Saint-Paul-de Vence-ban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!