Jókai Anna búcsúztatása - Pajor András és V. Majzik Mária méltatása

Kultúra, 2017.06.26

Prófétikus íróként, igaz barátként, hitvalló keresztényként és tudatos magyar emberként búcsúzott Jókai Annától Pajor András, a Keresztény Kulturális Akadémia (KKA) elnöke a Kossuth Nagydíjas író, a nemzet művésze hétfői gyászszertartásán a Magyar Szentek Plébánián, Budapesten.

Pajor András emlékeztetett arra, hogy Jókai Anna a Keresztény Kulturális Akadémiában is aktív tevékenységet folytatott.

A KKA megalapításának célja az volt, hogy a legszegényebb emberekhez is eljusson a keresztény kultúra, másrészt hogy baráti közösséget nyújtson az azonos eszmeiség mellett elkötelezett írók, tudósok, újságírók számára - idézte fel.

A szervezet elnöke szerint Jókai Anna fontos szerepet töltött be a KKA életében és az írónő is arról számolt be, hogy voltak olyan rajongói is, akik nem olvasták műveit, de a személyes találkozás odavonzotta őket gondolataihoz.

Jókai Anna prófétikus író, hűséges, igaz barát, hitvalló keresztény és tudatos magyar ember volt - búcsúzott az alkotótól Pajor András.

V. Majzik Mária képzőművész, a Jókai Anna urnája elé kerülő dombormű készítője elmondta, már most hiányzik számára az írónő bölcs nyugalma. Mint elárulta, az általa mintázott domborművön a galamb a Szentléleket szimbolizálja, a nap pedig azért tűnik fel az alkotáson, mert az égitest a világosságot, a békességet hozza el úgy, ahogy ezt Jókai Anna gondolatai, írásai, beszédei teszik.

A nemzet művésze címmel kitüntetett író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, a Digitális Irodalmi Akadémia és a Keresztény Kulturális Akadémia tagja életének 85. évében június 5-én hunyt el.

Jókai Annát a kormány, az MMA, a Fővárosi Önkormányzat és a józsefvárosi önkormányzat saját halottjának tekintette, búcsúztatását a Nemzeti Örökség Intézete szervezte.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!