Jubileumi koncertet adott a 60 éves Mecsek Kórus

Kultúra, 2017.10.17

Jubileumi koncerttel ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Mecsek Kórus kedden a pécsi Kodály Központban. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: a kórus hat évtizednyi töretlen működésével, az éneklés szeretetének átadásával nagyban hozzájárult Magyarország kulturális sikerességéhez, önazonossága megőrzéséhez.

A politikus szavai szerint a Mecsek Kórus csodálatos hangfelvételeivel, fellépéseivel, Európában elnyert díjaival Baranya ékkövévé, a magyar kultúra szerves részévé vált.

Amit a kórus képvisel, arra nagy szükség van napjainkban Magyarországon - hangsúlyozta. Nemcsak azért, mert zeneértő, zeneszerető nemzetként, Liszt, Bartók és Kodály örököseiként kötelességünk e téren magas színvonalon alkotni, nemcsak azért, mert megmérettetéseken a világ kóruskultúrájának élvonalába röpítik Magyarországot, hanem azért is, mert munkájuk azt tanítja: az éneklés összeköt másokkal - mondta a kórus tagjaihoz fordulva Hoppál Péter.

Az államtitkár rámutatott: az éneklés felszabadít a kisebbrendűségi érzés, a gátlások alól, önbizalmat, társakat ad az élet minden területén ránk váró megmérettetésekhez, a zene a művészet, a kultúra értékesebbé, szebbé, boldogabbá teszi az életünket.

Ezért a kormány az országot jelentősen erősítő gazdasági lépések mellett nem hagyja figyelmen kívül azt sem, hogy szellemi táplálék nélkül nem tud a középréteg, a középosztály erősödni, kultúrafogyasztás terén tudatosabbá válni - hangoztatta.

Hozzátette, a Bartók-, a Kodály-év, a Mindennapos Éneklés programjának meghirdetése után most 60 iskolai kórus megalakítását és több mint 220 működését segítik a Nemzeti Kulturális Alap 100 millió forintos keretösszegéből.

Ezek a lépések az érzelmi intelligencia fejlesztésének, a közösségépítésnek, a világ és egymás iránt érzékeny, nyitott generációk felnevelésének irányába visznek - jegyezte meg Hoppál Péter.

Oszoli Dénes (Fidesz-KDNP) pécsi önkormányzati képviselő, a Pécsi Értéktár Bizottság elnöke arra emlékeztetett, hogy a Mecsek Kórus az 1957-ben, a baranyai megyeszékhelyen alapított Mecsek Táncegyüttes énekkarából és zenekarából alakult, tett szert országos és nemzetközi ismertségre, öregbítve a város hírnevét, igazolva annak legendás kórusmozgalmát.

E kimagasló zenei pályafutás olyan kiváló karnagyokkal valósulhatott meg, mint Hegyi József, Tillai Aurél, Nagy Ernő, Kertész Attila, Balatoni Sándor, akiknek elkötelezett és magas színvonalú munkájának köszönhető, hogy ma Pécsre, mint a kóruszene fellegvárára tekinthetünk - mondta a képviselő, megjegyezve, hogy a város kétszer is otthont adhatott az Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozónak.

A 40 énekesből álló Mecsek Kórus a jubileumi koncertjén a 20-21. század magyar kóruskomponistáit "hívta műsorába", hogy az alapításának 45. évfordulóját ünneplő dombóvári Kapos Kórussal, a Pannon Filharmonikusok zenekarral, és neves szólisták közreműködésével körképet adjon saját és a hazai kórusmozgalom elmúlt évtizedeinek magyar repertoárjából.

Az esten a Kodály-évhez kapcsolódva a világhírű zeneszerző-zenepedagógus Missa brevis című műve mellett Bartók Béla, Seiber Mátyás, Tillai Aurél, Orbán György és mások mellett Bárdos Lajos szerzeményei csendültek fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!