Jubileumot ünnepel a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Kultúra, 2018.09.27

A hangversenyek mellett hárfazenekar, hangszerkiállítás és -bemutató is színesíti az idén húszéves Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál programját október 5. és 14. között a Gödöllői Királyi Kastélyban, a gálakoncertnek a budapesti Zeneakadémia ad otthont.

Vigh Andrea, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója, művészeti vezetője szerdán az MTI-nek elmondta: a húszéves jubileum alkalmából az idén még több programot kínálnak az érdeklődőknek, köztük a gyerekeknek. A programok közül felhívta a figyelmet a hárfazenekarra, amely ritkán látható Magyarországon, a kisebbeknek szóló koncertekre, a sztárfellépőkre és a hangszerkiállításokra.

Kiemelte, hogy a gálakoncertnek idén a Zeneakadémia Nagyterme ad otthont, ahol a régi idők zenéit és a teljesen kortársat is megszólaltató, népszerű műsort hallhat a közönség. Az esten Jana Bousková, Szasa Boldacsev és Vigh Andrea hárfaversenyeket és szólódarabokat ad elő a Budapesti Vonósok közreműködésével, így elhangoznak többek között Smetana, Chopin és Debussy művei, valamint Fekete Gyula hárfaversenyének ősbemutatója, amelyet a zeneszerző erre az alkalomra írt Vigh Andreának ajánlva. "Nagyon dallamos, szép hárfaverseny, háromtételes klasszikus forma, a 2. tétele igazi olasz dalra emlékeztető melódia" - jellemezte a művet a művészeti vezető.

A fesztivált Vigh Andrea hárfaművész nyitja október 5-én a kastély dísztermében, a koncerten Razvaljajeva Anasztázia közreműködésével kéthárfás művek is elhangzanak, merítenek a szólóirodalomból is, a Debussy-évforduló alkalmából pedig a Kis szvitet is műsorra tűzik.

A Gödöllői Királyi Kastélyban október 6-án Ben Creighton Griffiths dzsessz hárfaestje, 7-én Isabelle Moretti francia-spanyol estje várja a közönséget. Október 6-án és 7-én, valamint 13-án 11 és 14 órakor ingyenesen látogatható koncertek várják a közönséget: Vigh Andrea A hárfa sokszínűsége című, gyerekeknek szóló koncertjei mellett fiatal tehetségek és hárfaegyüttesek mutatkoznak be, valamint ekkor rendezik meg a Kezdő Hárfások Tücsökfesztiválja című programot is. Ezekre a koncertekre regisztrálni kell.

A következő hétvégén, október 12-én Szasa Boldacsev többek között Bach, Beethoven, Chopin és Sztravinszkij művei mellett Freddie Mercury, a Red Hot Chili Peppers és Piazzolla egy-egy darabját adja elő. Szombaton 11 és 14 órakor folytatódnak az ingyenesen látogatható koncertek, Jana Bousková esti koncertjén Smetana Hazám ciklusából is elhangzik több tétel, részben a művész saját átiratában.

A fesztiválon ismét lesz hárfakiállítás, amelyen az érdeklődők az első hétvégén a Camac hárfagyár, a második héten Anne-Marie és Gérard David, valamint a Salvi, a Lyon&Healy és a Salvi hárfagyárak hangszereivel ismerkedhetnek meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!