Június 30-ig lehet nevezni a Margó-díjra

Kultúra, 2018.06.20

Június 30-ig lehet nevezni a legjobb első prózakötetet elismerő Margó-díjra - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2017. július 1. és 2018. június 30. között jelent vagy jelenik meg. A köteteket maguk a szerzők vagy a kiadók is jelölhetik az elismerésre, amelyet negyedik alkalommal adnak át az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron.

A közlemény szerint a magas szakmai presztízzsel bíró elismerés célja a kortárs irodalom és olvasás népszerűsítése. A díj nyertese 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram, 2016-ban Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese, 2015-ben Totth Benedek Holtverseny című kötete nyert.

A Margó-díj mellett átadják a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is. Az elismerést minden évben egy olyan 35 év alatti író kaphatja, aki kreatív gondolkodásával és egyedi hangvételével jelenik meg Budapest kulturális életében. A díjat 2017-ben Tóth Kinga Holdvilágképűek, 2016-ban Morsányi Bernadett A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek, 2015-ben Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című elsőkötetes könyvével nyerte el.

Az őszi Margó fesztivált harmadik alkalommal rendezik meg október 18 és 21. között a Várkert Bazárban, ahol fellép Catherine Millet francia író és művészettörténész, a 2018-as Aegon-díjas Nádas Péter, valamint bemutatja új könyvét Krasznahorkai László, Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Simon Márton és Varró Dániel is.

A fesztivál támogatói között van a Fővárosi Önkormányzat, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Programja is - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!