Karlovy Varyban megnyílt az 56. nemzetközi filmfesztivál

Kultúra, 2022.07.01

Paolo Genovese olasz filmrendező Supereroi (Szuperhősök) című alkotásának bemutatójával péntek este megnyílt a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az 56. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje.

A kilencnapos fesztiválon több mint 60 ország alkotóinak mintegy 170 filmjét láthatják az érdeklődők. Az ünnepélyes díjkiosztót július 9-én este tartják.

Hagyomány, hogy a szemlére ismert filmsztárok is ellátogatnak. A filmrajongók, akik ilyenkor nagy számban ellepik a világhírű fürdővárost, találkozhatnak többek között Geoffrey Rush ausztrál színésszel, aki Kristályglóbuszt kap a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Az Oscar-díjas ausztrál filmcsillag a rangos elismerést a filmszemle zárógáláján személyesen veszi át.

Benicio del Toro amerikai színész és producer szintén a gálán veheti át a fesztivál elnökének díját, csakúgy, mint Bolek Polívka legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyíró. De tizennyolc év után újra Karlovy Varyba látogat Liev Schreiber amerikai színész, forgatókönyvíró, rendező is.

A fő versenyprogram nyertesének a Kristályglóbuszon kívül pénzjutalom is jár. A versenyprogramban 12 filmet vetítenek, de ezúttal nincs köztük magyar alkotás.

Újdonság, hogy megszűnt a Nyugattól Keletre szekció, amely a fiatal kelet-európai filmeseknek nyújtott bemutatkozási lehetőséget. Utódja a Proxima nevű szekció, amelynek versenyprogramjában a világ bármely táján élő pályakezdő alkotók bemutatkozhatnak.

A Horizontok szekcióban a nézők megtekinthetik majd Nemes Anna és Csuja László Szelíd című alkotását, valamint Peter Strickland brit-amerikai-magyar koprodukcióban készült, Flix Gourmet című filmjét is.

A filmszemle költségvetése az utóbbi években mintegy 130-135 millió korona (2,08-2,16 milliárd forint) körül mozog, az idén is hasonló összeggel számolnak a rendezők. Az összeg nagyobbik részét rendszeresen a támogatók adják.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!