Kárpátaljai zsidó kulturális fesztivált tartanak Nagyszőlősön és Beregszászon

Kultúra, 2017.05.25

Kárpátaljai Zsidó Napok elnevezéssel egyedülálló zsidó kulturális fesztiválnak ad otthont 2017. június 8. és 11. között Nagyszőlős és Beregszász.

A fesztiválról a beregszászi magyar konzulátuson csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Szalipszki Endre főkonzul elmondta: a négynapos, rendkívül gazdag kulturális rendezvénysorozat programjai sok tekintetben világszínvonalat képviselnek.

Hasonló volumenű kulturális esemény még nem volt Kárpátalján, a fesztiválon, amelyen magyarországi és erdélyi zsidó művészek lépnek fel, a látogatók igen változatos előadások között válogathatnak - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a programok jelentős részét zsidó vonatkozású helyszíneken tartják, így a részben felújított nagyszőlősi zsinagógában, amivel a szervezők célja, hogy támogatókat szerezzenek az épület helyreállításának folytatásához. A diplomata azt is elmondta, hogy a szervezők szeretnék, ha minél több ukrán nemzetiségű helyi lakos is ellátogatna a fesztivál rendezvényeire.

Deák Andrea, a Kárpátaljai Zsidó Napokat szervező Határtalan Kultúra Program koordinátora, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) munkatársa elmondta: Kárpátalja úgy él a magyar zsidó emlékezetben, mint az eltűnt-elpusztított autentikus zsidóság otthona.

A fesztivál programjait ismertetve Deák Andrea elmondta, hogy a Kárpátaljai Zsidó Napok ünnepélyes megnyitóját a nagyszőlősi zsinagógában tartják a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar hangversenyével, amelyen közreműködik Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész. Másnap Beregszászon a zsinagóga falai között Nógrádi Gergely főkántor ad koncertet Teszter Nelli zongorakíséretével. Ezt követően a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében levetítik a Saul fia című Oscar-díjas filmet.

A fesztivál harmadik napján, ugyancsak a főiskolán Rubin Eszter író, gasztroblogger Bagel című új regényéből olvas fel. Az előadást zsidó ételek és helyi kóser borok kóstolója követi. Este a főiskola aulájában Munkácsról jöttem - kalandozás a Klezmer világában címmel Jávor Ferenc Fegya ad zongorakoncertet Gazda Bence hegedűs közreműködésével, beszélgetéssel, emlékek felidézésével tarkítva a hangversenyt.

A fesztivál zárónapján a beregszászi zsinagógában Nincs egészen nap címmel erdélyi és máramarosi zsidó népköltészeti alkotásokat mutat be Laczkó Vass Róbert színművész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja művésztársai közreműködésével. A dalokat Nagy Noémi Kriszta népdalénekes adja elő, zongorán Szép András, hegedűn Szép Bálint kíséri. Este Beregszász főterén, rossz idő esetén a főiskola aulájában Mikor az első csillag kigyúl címmel a Jazzreal zenekar és Malek Andrea előadásában a legismertebb magyar zsidó szerzők dalai csendülnek fel különleges hangszerelésben.

A fesztiválon, amelynek kiemelt támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő, a részvétel díjtalan.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!