Kárpátalján ad több adventi koncertet az In Medias Brass és az UniCum Laude

Kultúra, 2019.11.25

Kárpátalján ad több adventi koncertet az In Medias Brass és az UniCum Laude: december 5-én és 6-án két-két koncert szól a fiataloknak és a felnőtteknek - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Mint elhangzott, a két együttes rendszeresen vesz részt jótékonysági akciókban. Most először adnak közös koncertet.

Kutnyánszky Csaba, az UniCum Laude Énekegyüttes művészeti vezetője a műsorban elmondta: az együttes hosszú időn keresztül résztvevője volt a Filharmónia Magyarország koncertsorozatainak, ahogy az In Medias Brass rézfúvós quintet is. A Filharmónia Magyarország kérte fel őket, hogy Kárpátalján adjanak adventi hangversenyeket.

Mint mondta, egy énekegyüttes esetében ez a legsűrűbb időszak. A koncerten az adventi ünnepkör dallamai dominálnak majd, ritkán hallható műveket is el fognak énekelni. "A külhoni magyarság körében adott hangversenyeket fontos kötelezettségnek tekintjük" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ebben a sorozatban megtiszteltetés és öröm is, hogy koncertet adhatnak.

Ifj. Bazsinka József, az In Medias Brass tubaművésze elmondta, hogy a klasszikus zenét szeretők között is kevesen találnak rá a kamarazenére, pedig a kamarazene énekes és hangszeres műfajában is sok különlegességet tartogat. A koncerten reneszánsz és barokk műveket, karácsonyi kompozíciókat is előadnak, jól ismert dallamok is felcsendülnek.

Kiemelte, hogy a Filharmónia Magyarország fontos célkitűzése, hogy a gyerekeket megismertessék a klasszikus zenével. "Ez olyan műfaj, amely sokkal jobban működik élőben, mint felvételen" - mondta.

Az 1994-ben alakult UniCum Laude Énekegyüttes tagja Csapó József (kontratenor), Meláth Árpád (tenor), Mits Arnold (tenor), Pap Tamás (bariton), Kutnyánszky Csaba (bariton), Silló György (basszus).

Az In Medias Brass 2010-ben alakult. Tagjai között van Kresz Richárd (trombita), Pálfalvi Tamás (trombita), Benyus János (kürt), Sztán Attila (harsona), ifj. Bazsinka József (tuba).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!