Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny

Kultúra, 2020.07.20

Kedden kezdődik a Balatonfüredi Prímásverseny, amelyet az Anna-fesztivál keretében szervez meg idén a Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza - közölték a szervezők az MTI-vel.

A nyolcadik alkalommal tartandó Balatonfüredi Prímásversenyen fiatal prímások mérik össze tudásukat. Szerda este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren - olvasható a közleményben.

Az Anna-fesztivál prímásversenyére idén a táncházmozgalomban tevékenykedő és az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló, 16 és 35 év közötti hegedűsök pályázhattak. A versenyre idén Magyarországról és Vajdaságból is jelentkeztek versenyzők. A zsűri tagjai - Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta - a magyar népzene elismert szakemberei.

Mint írják, a nyilvános versenyt a balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartják, minden prímásnak két kötelező és egy szabadon választott versenyszámot kell bemutatnia egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámokban a prímásoknak széki és gömöri összeállításokat kell muzsikálniuk, a szabadon választott versenyszámban pedig a teljes Kárpát-medence népzenei anyagából választhatnak.

Az első három díjazott pénzjutalomban részesül, az első helyezett felléphet a 196. Anna-bálon.

Szerda este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. Ott közreműködnek a prímásverseny résztvevői és díjazottjai, a kísérőzenekar, Agócs Gergely, Sőregi Anna, Maier Cseperke, Balogh Melinda, a 2019-es prímásverseny győztesei, Tohmán Ferenc és Bangó János, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!