Kiállítás, koncertek, szoboravató a veszprémi Gizella-napok programjai között

Kultúra, 2017.04.26

Kiállítás, koncertek, szoboravató és kertmozi is szerepel a Gizella-napok programjai között, melyet 26. alkalommal rendezik meg Veszprémben május 4. és 14. között - közölte a város polgármestere szerdán a városházán.

Porga Gyula elmondta: a fesztiválszezon Veszprémben a Gizella-napoktól a Szent Mihály-napig tart, nyitányként idén tíznapos programsorozat várja a veszprémieket.

A programok május 4-én, csütörtökön 17 órakor az Érseki Palotában a Veszprémi Érsekséggel közösen szervezett, a kiegyezés 150. évfordulójára és Erzsébet királyné koronázására emlékező kiállítással kezdődnek, melyet Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Erzsébet királyné ükunokája nyit meg.

A polgármester kiemelte a Honvéd Együttes - Magyar Nemzeti Táncegyüttes május 6-i koncertjét, melyet a Hangvillában rendeznek, valamint arról is beszélt, hogy a Margit-romoknál Árpád-házi Szent Margit-szobrot avatnak május 5-én. Az alkotás Túri Török Tibor szobrászművész munkája. Hozzátette: az ünnepi főműsor és a Gizella-díjak átadása előtt Esztergályos Cecília Jászai-díjas színésznő mond beszédet a várszínpadon.

A szórakoztató programokról Csepely Máté, a Veszprémi Programiroda kommunikációs munkatársa elmondta, a tavalyi kertmozi sikerén felbuzdulva idén május 9-től többek közt olyan filmeket láthatnak az érdeklődők a színházkertben, mint a Tiszta Szívvel, a Moszkva tér, a Szeretföld valamint #sohavégetnemérős, vagyis a Wellhello-film.

Május 7-én a Muzsikás Együttes tavaszi országjáró körútja is a Hangvillába érkezik, ahol Fülei Balázs zongoraművésszel Kodály- és Bartók darabokat állítanak színpadra.

A családokat a Kabóca bábszínházzal együttműködve több napon át játszóház és színpadi előadások várják a Hangvilla előtt, az ünnepi gála után pedig Lajkó Félix és a Cimbaliband is koncertet ad a várszínpadon.

Hallható lesz emellett a Magashegyi Underground, a Blaha Louisiana és az Utcazene Fesztivál győztese, a Lóci Játszik zenekar.

A záróhétvégén az Óváros téren kézműves vásár, rendhagyó idegenvezetés és többek között az erdélyi fiatal képzőművészek által a múltból ihletett és a jövőnek tervezett középkori divatbemutató várja az érdeklődőket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!