Kiemelkedő nemzetközi női vezetők között díjazzák Bogyay Katalint

Kultúra, 2017.12.01

Bogyay Katalin Magyarország ENSZ-nagykövete nyerte el a Celebrating Women International nőjogi szervezet Kiemelkedő Nemzetközi Női Vezető - 2017 díját (Women of Distinction 2017 Global Leadership Award). Az elismerést a nagykövet szombaton veszi át Nassauban.

Bogyay Katalint az UNESCO Közgyűlés korábbi elnökét több évtizedes kiemelkedő nemzetközi munkájáért, az évek alatt, emberek százainak életébe hozott pozitív változásokért, a világ megsegítéséért és jobbá tételéért való elkötelezettségéért jutalmazzák az elismeréssel.

A nemzetközi díjat a magyar nagykövet mellett Laura Bush, korábbi amerikai First Lady, Baroness Patricia Scotland, az Angol Nemzetközösség főtitkára, Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere, Kamla Persad-Bissessar, Trinidad és Tobagó korábbi miniszterelnöke és Michelle Muscat, a máltai First Lady kapják.

A korábbi évek díjazottjai között van mások mellett Ameenah Gurib-Fakim, mauritiusi elnök, Dame Calliopa Pearlette Louisy, Saint Lucia kormányzója, Sejk Bin Haled Ál-Kaszimi, az Arab Emirátusok nemzetközi együttműködésért felelős minisztere, Portia L. Simpson Miller, Jamaica korábbi miniszterelnöke, valamint Mablean Ephraim, az Egyesült Államok főbírója is.

A nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy októberben vehette át az ENSZ-hez akkreditált civil szervezetektől az ENSZ Szellemisége díjat, valamint az Értékteljes Világért Békedíjat, amelyek ugyanarról szólnak, mint a mostani, nőjogi szervezet kitüntetése: "olyan női vezetőket ismernek el, akik nemzetközi szinten egyrészt példaképek tudnak lenni, tudnak másokat inspirálni, másrészt olyan gazdag életúttal rendelkeznek, amelyen keresztül be tudják mutatni, hogy mire képesek a nők" - emelte ki a nagykövet.

Az amerikai-kanadai-bahamai Celebrating Women Interational szervezet célja, hogy világszerte mozgósítsa, segítse és inspirálja a nőket, felhívja a figyelmet értékeikre és sokszor kiaknázatlan vezetői képességeikre.

Bogyay Katalin azt vallja, hogy a mai kor diplomáciájában olyan emberekre van szükség, akik tudják, hogy miként kell együttműködni nemzetközi szinten. "Azt hiszem, azért kapom most ezt a díjat, mert mindig képes voltam arra, hogy magyar nagykövetként, Magyarország képviselőjeként azt keressem, milyen megoldásokat találunk nemzetközi együttműködéseken keresztül annak érdekében, hogy a világot jobbá, tisztességesebbé, élhetőbbé és igazságosabbá tudjuk tenni" - hangsúlyozta.

A nagykövet női diplomataként fontos szerepet vállal a nők és a lányok védelmében tett intézkedésekért, különösen a háborús övezetekben, részt vesz az emberkereskedelem, a modern kori rabszolgaság elleni harcban, valamint sokat dolgozik a világ minden pontján és az élet minden szakaszában fellelhető sztereotípiák lerombolásáért is.

Bogyay Katalin úgy véli, hogy a konfliktusok megelőzésében és megoldásában komoly szerepe van a nők vezetői képességének és az érzékeny problémafelismerésüknek, és ezzel élni kell az ENSZ-ben és a világ minden pontján.

Véleménye szerint a nők a kulturális, tudomány- és a sportdiplomáciában is kiemelkedő szerepet játszanak, és képesek arra, hogy "valóban összekössék a világot". Kiemelte a nők szerepét a béketárgyalásokban, a békefolyamatokban és a béke megteremtésében is, hiszen "mi nők nem azért szülünk gyereket, hogy háborúban haljanak meg, hanem azt szeretnék, ha békében nevelhetnénk fel őket. Ezért sokkal jobban tudunk kompromisszumot kötni, megállapodni, mert úgy kell tudnunk az igazságunkat képviselni, hogy abba bevonjunk mást is magunkon kívül. A szakmai tudás, tapasztalat és kitartás mellett nagyon fontosnak tartom az érzelmi intelligenciát is"- fűzte hozzá.

Bogyay Katalin az elismeréssel kapcsolatban megjegyezte: ezek a nemzetközi díjak fontos megerősítések abban, hogy jó úton halad, jó irányban dolgozik, értik, elfogadják és elismerik a munkáját, ez pedig még több erőt és energiát ad jövőbeni terveinek valóra váltásához.

A nagykövet pénteken találkozik a bahamai főkormányzóval, Dame Marguerite Pindling asszonnyal, a korábbi bahamai miniszterelnök, Lynden Pindling özvegyével is, az elismerést pedig szombaton veszi át.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!