Kilencnapos lesz idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Kultúra, 2017.06.26

A korábbi négy helyett idén kilencnaposra bővül a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyen a közönség nyolc ország művészeit hallhatja 22 koncerten - közölték hétfőn a szervezők.

A július 8. és 16. között zajló fesztivál idején a koncertek és a Régizenei Nyári Egyetem égisze alatt szervezett mesterkurzusok mellett kerekasztal-beszélgetés, utcazene, gyermekrendezvények várják a közönséget. Az idei meghívottak Magyarországról, Németországból, Franciaországból, Olaszországból, Hollandiából, Kanadából és Svájcból érkeznek.

A fesztivál fő helyszíne a csíkszeredai Mikó-vár, valamint a város különböző templomai, de lesznek rendezvények a Csíki Moziban, a Márton Áron Főgimnázium dísztermében, köztereken, továbbá kihelyezett koncertek lesznek Székelyudvarhelyen, Gyergyószárhegyen és Brassóban.

A szervezők idén ünnepelik a Régizenei Nyári Egyetem tízéves fennállását, amely a régizenei oktatás eredményes fórumává nőtte ki magát.

Az idei fesztivál fő tematikáját a reformáció emlékéve adja, így olyan előadókat hívtak meg, akik mind magyar, mind európai vonatkozásban a korra jellemző dallamvilágot szólaltatják meg. A 450 éve született Claudio Monteverdi és a 250 éve elhunyt Georg Philipp Telemann emléke előtt is tisztelegnek, de megemlékeznek Kájoni János halálának 330. évfordulójáról is.

Kiemelt vendég a francia Les Musiciens de Saint-Julen együttes, amely az ír zenére összpontosító műsorát 18. és 19. századi eredeti szövegek és gyűjtemények alapján állította össze. Fellép többek között a nagykárolyi Carmina Renascentia, a csíkszeredai Codex együttes, Erich Türk kolozsvári orgonaművész, a fiatal csíkszeredai és magyarországi zenészekből álló Concerto Spiralis, a német Grundmann Quartett, az olasz Ensemble les Nations együttes, a Kájoni Consort, a Lyceum Consort, valamint a magyarországi Musica Historica.

Jelen lesz a magyar, holland és német zenészekből összeálló Ensemble Cantilene. A zene mellett a tánc is helyet kap, így az idei műsort az olaszországi La Rossignol alkotói társaság fellépése színesíti, amelynek célja a régi táncok és zenék kutatása, népszerűsítése.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált először 1980-ban szervezték meg, 2008 óta tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának, 2015-ben pedig elnyerte a legjobb európai fesztiváloknak járó "Europe for Festivals, Festivals for Europe" (EFFE) minősítést, amelyet az intézmény megújított a 2017-2018-as időszakra is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!