Kocsis Zoltánra emlékeznek a Pannon Filharmonikusok szombaton

Kultúra, 2017.02.03

A tavaly elhunyt világhírű zeneművészre, Kocsis Zoltánra emlékezik a Pannon Filharmonikusok szombat este a pécsi Kodály Központban az Ihlető természet címet viselő koncertjén.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában elmondta, hogy a hangverseny első felében Saint-Saëns két műve hangzik el Balog József zongoraművész közreműködésével, utána pedig Beethoven VI. (Pastorale) szimfóniáját játssza az együttes Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével.

A műsorban elhangzott, hogy a koncert programját két éve állították össze Kocsis Zoltánnal, aki - az együttes állandó vendégkarmestereként - eredetileg dirigálta volna a Pannon Filharmonikusokat.

"Rá emlékezve és ezt az anyagot újragondolva mégis csak azt találtam helyesnek, hogy ha sem műsort nem változtatunk, sem ennek a műsornak a címét nem változtatjuk meg" - fogalmazott a műsorban Horváth Zsolt.

Hozzátette: érdemes ugyanis végigmenniük a Kocsis Zoltán által tervezett zeneműveken, mert a tavaly elhunyt művész nagyon fontosnak tartotta, hogy olyan darabokat vegyen elő, amelyek nem tartoznak a kánonhoz.

Horváth Zsolt szerint ilyen Saint-Saëns Phaeton című szimfonikus költeménye és az V., egyiptomi alcímet viselő zongoraverseny, amelyet Balog József zongoraművész szólaltat meg. "Nagyon ritkán játszott művek, tipikus francia zenék, rendkívül könnyedek, nagyon-nagyon virtuózok, magas technikai igényt támasztanak az előadókkal szemben" - emelte ki Horváth Zsolt.

Elmondta azt is, hogy az Ihlető természet című koncertet nem ismétlik meg, viszont a következő évadban, november 9-től egy teljes bérletsorozatot szentel a Pannon Filharmonikusok Kocsis Zoltán emlékének. A számára fontos zeneműveket veszik elő és olyan karmestereket, szólistákat hívnak meg, akik Kocsis Zoltán pályatársai voltak itthon és külföldön.

Horváth Zsolt azt is megemlítette, hogy a koncerten bemutatják Juhász Előd Kocsis Zoltánról megjelent, Utolsó beszélgetés című kötetét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!