Kodály-, Liszt- és Dohnányi-művel indul a Nemzeti Filharmonikusok évada

Kultúra, 2017.09.13

Kodály Zoltán, Liszt Ferenc és Dohnányi Ernő műveivel indítják a 2017/18-as évadot szeptember 25-én a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában.

A hangversenyen Kodály Nyári este, Liszt A-dúr Zongoraverseny és Dohnányi I. szimfónia című darabja hangzik el Ránki Dezső zongoraművész közreműködésével. Bár ez zenekari koncert lesz, mégis történni fog valami nagyon érdekes, amiben az énekkarnak is nagy szerepe lesz - mondta el Hamar Zsolt zeneigazgató az évadkezdő szerdai sajtóeseményen Budapesten.

Hozzátette, hogy az eddigi hagyományos együttműködésen túl a zenekar és a kórus igyekeznek még jobban "összebogozódni", így például a próbatermi vendégség sorozatukban az idei évadtól az énekkar is fellép.

A zenekarral két hete próbálnak, olyan művekkel dolgoznak, amelyeket a koncerteken gyakran vendégkarmesterek vezényelnek majd. Példaként említette R. Strauss Imígyen szóla Zarathustra című szimfonikus költeményét, amelyet október 26-án Bertrand de Billy dirigál. Szintén próbálják már egy decemberi hangverseny programját, Gustav Mahler IV. szimfóniáját december 14-én adják elő Keri-Lynn Wilson vezényletével.

"Rendkívül érdekes műhelymunka folyik" - jellemezte a próbafolyamatot a zeneigazgató, aki szerint mindkét mű alkalmas arra, hogy az egészen apró finomságokat is összehangolják, a muzsikusok egyszerre tudjanak rezdülni, érezni és reagálni. "Elképesztő mennyiségű tudás, tapasztalat, készségek és képességek arzenálja jellemzi az együttest" - hangsúlyozta.

Somos Csaba karigazgató szerint a "hajlékony és plasztikus" Nemzeti Énekkar 82 tagja könnyedén és jószívvel fogadja a feladatok különböző jellegét és sokszínűségét. Mint mondta, az énekkar a legnagyobb elhivatottsággal vesz részt a zenekarral közös hangversenyeken, de ezen túl számos operaelőadás, így például a Wagner-napok rendszeres közreműködői a Müpában.

Kiemelte: a kórus képes arra, hogy egy évadon belül a Magyar Rádió Zenei Együtteseivel Schütz-műveket szólaltasson meg, előadja Haydn Az évszakok című oratóriumát Takács-Nagy Gábor vezényletével, elénekelje Bach h-moll miséjét Hamar Zsolt, valamint Haydn A teremtés című oratóriumát Vásáry Tamás dirigálásával.

Gőzerővel készülnek a novemberi hangversenyre is, amelyen Ligeti György tartósan 20 szólamú Requiem című művét szólaltatják meg a Belga Nemzeti Zenekarral, valamint Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát Brüsszelben.

Somos Csaba hangsúlyozta: részt kíván venni az együttes hangzását, intonációját és szövegmondását érintő modernizációs folyamatban, amely a 21. századi vokális kultúrában szükséges ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a nemzetközi porondon más együttesekkel. Példaként említette a skandináv és balti államokat, amelyekben sokat fejlődött a kórushangzás, így véleménye szerint bőven van tennivaló ezen a területen Magyarországon és szerte Közép-Európában. A karigazgató a műfaji sokszínűség mellett az a cappellát szeretné kiemelten kezelni.

A sajtótájékoztatón bemutatták azt a hamarosan elérhető mobilapplikációt, amelyről Herboly Domonkos megbízott főigazgató elmondta: a céljuk, hogy olyan új csatornákat nyissanak meg, amelyek a közönséggel való oda-vissza kommunikációt, a közvetlen kapcsolat kialakítását segítik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!