Kolozsváron és Nagyváradon mutatkozik be az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány

Kultúra, 2018.05.25

Kolozsváron és Nagyváradon mutatkozik be koncertekkel az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány fiatal zeneszerzők és muzsikusok közreműködésével.

Az alapítvány életében fontos lépés, hogy a kortárs zene Erdélyben született kiemelkedő alakjainak - Ligeti, Kurtág, Eötvös - zenéjét Kolozsváron és Nagyváradon mutathatja be pénteken és szombaton fiatal magyar zeneszerzők és zenészek közreműködésével. A kolozsvári Ligeti Fesztiválon Binca Termes és Grabócz Márta zenetudósok meghívására, Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem vendégeként szerepelnek, ahol a hallgatók mesterkurzuson is részt vesznek - közölte az alapítvány az MTI-vel.

A bemutatkozó koncert programját Eötvös Péter állította össze azzal a céllal, hogy képet nyújtson az alapítvány számára fontos kortárs klasszikusokról, valamint bemutasson olyan fiatal zeneszerzőket, akiknek a munkáját segítette az alapítvány, folyamatosan visszatérő vendégei az alapítvány kurzusainak és a magyar kortárs zenei élet meghatározó szereplői.

A közreműködő fiatal zenészek a kortárs zene értő tolmácsolói, szakértői, maguk is tanítanak, és rendszeresen vesznek részt az alapítvány programjain Eötvös Péter meghívására: Nagy Judit (fuvola), Kiss Péter (zongora), Zétényi Tamás (cselló) és Nevelő János (ütőhangszerek).

A Generációk találkozása című koncert programjában Eötvös Péter, Ligeti György és Kurtág György művei szerepelnek, valamint elhangzik egy-egy darab Balogh Mátétól és Horváth Balázstól, mindkettő mű romániai bemutató. Balogh Máté az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentoráltjaként egy mesterkurzusra komponálta az elhangzó Jam Quartet című jazz-ihletésű művét. A fiatal zeneszerző jelenleg az Editio Musica Budapest főszerkesztője. Horváth Balázstól, aki az alapítvány kuratóriumának tagja és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a Cirkuszoid című experimentális kompozíciója hangzik el. A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány évek óta szervez nemzetközi mesterkurzusokat fiatal karmestereknek és zeneszerzőknek Eötvös Péter szakmai irányításával és közreműködésével a Gőz László által alapított Budapest Music Centerben, amely egyben az alapítvány székhelye is. A kurzusok mellett a másik fontos és állandó tevékenység a zenei tehetséggondozás, fiatal zeneszerzők mentorálása, pályájuk segítése ösztöndíjakkal, mentorprogrammal, valamint a kortárs zenei minél szélesebb közönségének megteremtése, kialakítása, a kortárs zene megismertetése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!