Komlói Amatőr Színházi Találkozó - Tizenegy előadás a versenyprogramban

Kultúra, 2018.03.21

Tizenegy produkciót válogattak be a május 31. és június 3. között megrendezendő Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) versenyprogramjába - hangzott el a mecseki városban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A seregszemle fővédnöke, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a KASZT lebonyolításához idén a tavalyi támogatási összeg dupláját, 10 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkársága, további 4,5 millió forintot a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri kerete, valamint 600 ezer forintot a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft.

A minőségi vidéki kulturális fesztiválok támogatására - külön költségvetési soron - idén 750 millió forint áll rendelkezésre, ami háromszorosa a 2016-os keretnek - emlékeztetett az államtitkár.

A komlóiak büszkék lehetnek arra, hogy a KASZT a legnagyobb magyar nyelvű amatőr színházi fesztivállá vált - hangoztatta a térség - újraválasztásáért induló - fideszes országgyűlési képviselője utalva a seregszemle telt házas látogatottságára.

Hoppál Péter egyúttal méltatta a Pajtaszínház Program eredményeit is, kiemelve, hogy az amatőr színjátszás olyan településeken vert újra gyökeret, ahol korábban jelentős hagyományai voltak.

Az idei versenydarabokat több mint 80 produkcióból választották ki - mondta Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója.

A celldömölki Soltis Lajos Színház Shakespeare Szentivánéji álom című darabjával, a komlói Súgólyuk Színház Michael Frayn Még egyszer hátulról című komédiájával lép fel a fesztiválon. A győri Rév Színház és az inárcsi KB35 közös produkciójában Shakespeare Othellója lesz látható, az érmihályfalvai Móka Színjátszókör Molnár Ferenc Az ördög, a pápai SK Társulat pedig Gogol Egy őrült naplója című művét játssza.

A székesfehérvári Szabad Színháztól Hubay Miklós Római karneválját, a veszprémi Alig Színpadtól Egressy Zoltán Nyár utca végállomás című darabját, az inárcsi KB35 együttesétől a Ti, mint én című produkciót, a körmendi Kastélyszínháztól Alessandro Baricc Novecentóját, a pécsi Escargo Hajója csoporttól Maros András Büntetőjét, az ikervári Rába(p)Art Társulattól pedig Jack London Osztozkodás című alkotását válogatták be a versenyprogramba.

Fajcsi Ferenc, a komlói Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT főszervezője jelezte, hogy a fesztivál rendezvényei idén is ingyenesek. Az off-programok közül kiemelte a Súgólyuk Színház és a komlói 40+ zenekar közös előadását, a The Blues Brothers című musicalt, valamint Varga Miklós, Rudán Joe és Kalapács József fellépését.

Polics József (Fidesz-KDNP) polgármester azt hangsúlyozta, hogy a KASZT-ot idén már nem a Pécsi Országos Színházi Találkozó off-programjaként, hanem önálló, kiemelt fesztiválként rendezik meg. A kormány törekvésével összhangban minél több embert szeretnének bevonni a minőségi kultúra fogyasztásába - tette hozzá.

A szervezők az MTI kérdésére közölték, hogy a tavalyi KASZT versenyprogramjait 2410 néző látta, az off-programokkal együtt pedig mintegy négyezer érdeklődőt vonzott az esemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!