Könyvfesztivál - Pawel Lisicki: öngyilkosságot követ el a Nyugat az iszlám térnyerése kapcsán

Kultúra, 2017.04.22

Pawel Lisicki lengyel újságíró, szerkesztő szerint öngyilkosságot követ el a Nyugat, ha nem változtat az iszlámmal kapcsolatos magatartásán; a szerző erről szombaton beszélt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, magyarul most, A Dzsihád, avagy a Nyugat öngyilkossága című megjelent kötetének bemutatóján.

A jelenlegi európai retorika a legkevésbé sem illik a mai európai tapasztalatokhoz - értékelte a helyzetet a szerző, aki szerint a politikai és vallási vezetők közül sokan szinte idillikus képet festenek a két vallás kapcsolatáról, arra utalva, hogy a keresztények és a muzulmánok nagyjából ugyanabban hisznek.

Csakhogy, mondta, szemben ezzel a képpel, az iszlám nem "a béke és a barátság vallása", hanem egy olyan hit, amelyben mély hagyományai van a más vallásúak feletti uralkodásnak, ugyanakkor csekély valószínűséggel ítélik el a nem muzulmánok ellen elkövetett bűntetteket.

Pawel Lisicki szerint léteznek és a nyugati sajtó kedvenceinek számítanak azok a muzulmán csoportok, amelyek az egymás mellett élést és az erőszakmentességet hirdetik, de ezeknek "semmilyen befolyásuk nincs a muzulmán tömegekre".

A szerző hangsúlyozta: A Dzsihád, avagy a Nyugat öngyilkossága című kötettel az volt a célja, hogy bemutassa, mennyire különböző a kereszténység és az iszlám etikai tartalma és istenképe.

A munkát bemutatva Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora arról beszélt: a szerző sok irányból közelíti meg témáját, így írása azok számára is érdekes, akik a számadatok, de azoknak is, akik a teológiai kérdések felől tekintenek a témára.

Kétségtelenül ritka az ilyen szenvedélyes könyv manapság, de jó, hogy van - jelentette ki Lánczi András, hangsúlyozva, hogy a kötet nem a napi események összefoglalója, hanem annak áttekintése, hogy milyen állapotban van ma Európa és a nyugati kereszténység, és milyen a viszonya az iszlámmal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!