Könyvfesztivál - Szabad György-visszaemlékezéskötetet mutattak be

Kultúra, 2017.04.23

Szabad György történésznek, a rendszerváltás utáni első szabadon választott parlament elnökének visszaemlékezéseit összefogó kötetet mutatott be vasárnap a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Magvető Kiadó; a munka a mintegy másfél éve újraindított Tények és tanúk sorozatban jelent meg.

A Pavlovits Miklós 1991-ben és 1992-ben készített interjúit bőséges mellékletekkel közreadó, közel háromszáz oldalas Szabad György Aradtól az Országgyűlésig című munkáról szólva Kónya Imre, a történész-politikus egykori frakciótársa elmondta, hogy az 1980-as évek végén Szabad György volt az Ellenzéki Kerekasztal "főszereplője és meghatározó egyénisége".

Mint mondta, gyakori formálója volt a gyakran kemény viták után megszülető konszenzusoknak és ő volt az, aki az MDF-en belül kimondta, hogy nem az állampárt valamelyik erőcsoportjának erősödésétől, hanem az ellenzék hatékony fellépésétől várhatják a demokratikus átalakulást.

Eddigi életem legnagyobb ajándékának tekintem, hogy a rendszerváltozás két legnagyobb alakjának, Antall Józsefnek és Szabad Györgynek közvetlen unkatársa lehettem - fogalmazott Kónya Imre.

Pavlovits Miklós az eseményen arról beszélt: őt magát is meglepte, hogy a kilencvenes évek elején mennyire könnyen ráállt egykori egyetemi tanára, hogy magnószalagra vegyék visszaemlékezéseit. A mintegy harminc órányi beszélgetés során ő csupán "terelgető módon" kérdezett, a családtörténet és Szabad György tudományos életútja köré csoportosítva témáit.

Hozzátette: akkori elgondolása szerint ezt követően beszélték volna végig a tudós politikai pályafutását, azt, hogy "akarva, nem akarva, egyszer csak el kellett vállalnia" a parlamenti elnökséget; erre azonban már csak részben került sor, és az általa leírt és szerkesztett szöveg negyedszázadig Szabad György fiókjában maradt, s csak halála után merült fel ismét a kiadás gondolata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!