Könyvfesztivál - Veronika Sikulová és Elfriede Jelinek kötetei a L'Harmattan Kiadónál

Kultúra, 2017.04.21

Veronika Sikulová, Elfriede Jelinek és Acsai Roland szépirodalmi köteteivel jelentkezik a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából a L'Harmattan Kiadó.

A Könyvfesztiválra jelenik Veronika Sikulová harmadik, Tulipánból paprika című, a 20. század derekán játszódó novellafüzére. A szlovák szerző magyarul eddig megjelent, szintén önéletrajzi ihletésű munkái - a Menettérti és a Hiányos fiasítás című kötetek - mind kétnyelvű, kétkultúrájú szlovák-magyar közegben játszódnak, ezt a vonalat viszi tovább a Tulipánból paprika is - mondta el az MTI-nek Váradi Péter, a L'Harmattan főszerkesztője, megjegyezve, hogy Veronika Sikulová személyesen is jelen lesz a budapesti könyvvásáron.

Hozzáfűzte: a Világ-szép-irodalom sorozatban jelenik meg az irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek Téli utazás című kötete. A verseket és prózai szövegeket is tartalmazó, rengeteg kulturális szövegképző utalással teletűzdelt alkotást a magyar közönség Halasi Zoltán fordításában olvashatja, aki előszóval is segíti a bonyolult szöveg értelmezését. Az Osztrák Kulturális Fórummal együtt szervezett bemutatón jelen lesz Teresa Kovacs, az Elfriede Jelinek Kutatóközpont kutatója is.

A Könyvfesztivál Líracsúcs standján mutatják be Acsai Roland Szellemkócsagok című verseskötetét, amely a szerző második könyve a L'Harmattan gondozásában. Az utóbbi években a keleti művészetek iránt érdeklődő költő új kötete elsősorban a japán kultúra közegéből táplálkozik. A Szellemkócsagok első felében versek szerepelnek, utána pedig a hagyományos japán dráma, a nó szellemében írt Esuó és Asaó című művét teszi közzé Acsai Roland - hangsúlyozta Váradi Péter.

A kiadó új szakkönyvei közül a főszerkesztő kiemelte a népszerű művészettörténeti előadásairól ismert Ludmann Mihály harmadik saját fotóit tartalmazó művészettörténeti albumát, A magyar építészet mesterei II. című kiadványt, amely részleteiben mutatja be a fővárosi és vidéki építészettörténet fontos alkotásait a barokktól a szecesszióig.

Három kötet jelenik meg Schwendtner Tibor szerkesztésében, a filozófus Heidegger és a nemzetiszocializmus címmel jelenteti meg új kutatásait összegző monográfiáját, amelyben a Heidegger nemrégiben németül megjelent naplóinak, a Fekete füzetekben foglaltak következményeit mérlegeli. Emellett két tanulmánykötet is napvilágot lát Filozófia és nemzetiszocializmus, valamint Hatalom és filozófia címmel - mondta el Váradi Péter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!