Kortárs önarcképek és portrék az ÚjMűhely Galériában Szentendrén

Kultúra, 2022.06.27

Kortárs művészek önarcképeit és portréit mutatja a szentendrei ÚjMűhely Galériában a ViszontLátás című kiállítás július 30-ig.

A ViszontLátás című tárlaton a szokványos portréábrázolásokon túl olyan művek is szerepelnek, amelyek arctalanok. Itt az ábrázolt közeg vagy más ismertető jegyek árulkodnak az alkotók szempontjairól, a külső helyett egy metaforikus képmásra helyezve a hangsúlyt - tájékoztatta a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) az MTI-t.

A maszkok esetében a személyiségjegyek eltakarása, vagy más jellegzetességekkel való felruházása arcaink és jellemünk sokféleségének feltárására mutat rá. A kiállításon bemutatott portrék szintén sokrétűek, a művek által művészettörténeti korok, családi szálak kapcsolatai is megjelennek, és az ábrázolt személyek megfigyelése során kialakult gondolatiságot tükrözik.

"A kiállítás íve a művészek önábrázolásaitól indulva, portrékon keresztül vezet az önmagunkkal való szembenézés felé. Ezért néhány ponton tükröket is elhelyeztünk a tárlat enteriőrrészleteiben, amelyek a művészi gyakorlat elsajátítására ösztönöznek" - idézi a közlemény Sipos Tünde művészettörténészt, a kiállítás kurátorát.

Mint írják, az önarcképek műfaja a művészet történetének egyik legrégebbi és legmeghatározóbb formája. Az alkotók saját ars poeticajuk megfogalmazásaként vagy pillanatnyi állapotuk megörökítéseként alkották meg ezeket a műveket, ezáltal pedig a legérzékletesebb formában tükröztetik teljes valójukat.

A kiállító művészek: Benyovszky-Szűcs Domonkos, Czene Márta, Gesztelyi Zsuzsi, Görög László, Haniko, Határ Attila, Incze Mózes, Jagicza Patrícia, Kaliczka Patrícia, Kontra Ágnes, Kósa Dorothy, Lengl Orsolya, Majoros Áron, Mátyási Péter, Papageorgiu Andrea, Szabó Franciska, Szabó Klára Petra, Szabó Tamás, Tayler Patrick, Verebélyi Diána, Verebics Ágnes és Verebics Katalin.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!