Kós Károly ihlette falfestmény került az óbudai református parókia tűzfalára

Kultúra, 2017.03.10

Egy háromszáz négyzetméteres, Kós Károly ihlette falfestmény került a felújított óbudai református parókia tűzfalára.

Kós Károly ihlette falfestmény került az óbudai református parókia tűzfalára A projekt kivitelezője a budapesti tűzfalfestésekről ismert Színes Város Csoport, megrendelője pedig Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és az Óbudai Református Egyházközség volt. A templomot 221 éve szentelték fel, még II. József uralkodásának idején - idézi Bús Balázst, a kerület polgármesterét a Színes Város MTI-hez eljuttatott közleménye.

A beruházás részeként az alkotás megfestését komplex rekonstrukció előzte meg, amely kiterjedt a pincében történő ázás megszüntetésére, valamint a teljes körű hőszigetelésre is.

Flór Péter, a csoport főtitkára az MTI-nek elmondta: "a szokatlanul hideg téli időjárásnak köszönhetően későbbre tolódott a munka befejezése, a végeredmény azonban magáért beszél. Nagyon örülünk, hogy egyre több esetben van lehetőségünk komplex rekonstrukciós munkát végezni a dekorációs falfestések mellett".

A munka Kós Károlyhoz való kapcsolódása kézenfekvő volt, hiszen az építész-festőművész tervezte az óbudai református templomot 1909-ben. Az eredetileg Kós Károly tervei alapján elkészült falfestmény "átiratát" Veszeli Lajos festőművész készítette.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Kós Károly ihlette falfestmény került az óbudai református parókia tűzfalára Kós Károly ihlette falfestmény került az óbudai református parókia tűzfalára
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!