Kötetbemutatóval ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia

Kultúra, 2017.10.20

Kötetbemutatóval ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia pénteken a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) budapesti székházában.

Az ünnepség előtti sajtótájékoztatón Ferencz Győző, a testület ügyvezető elnöke elmondta: a Huszonöt év című, csaknem 700 oldalas kötet fényképekkel és adatokkal gazdagon illusztrálva mutatja be a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia negyed évszázados tevékenységét. A kötet szerkesztője, Ferch Magda 100 oldalas tanulmányban rekonstruálta levéltári kutatások alapján a testület megalapításának hiteles történetét.

Makk Károly filmrendező halálával megüresedett a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia elnöki posztja, utódját december elején tisztújító közgyűlésen választják meg - fűzte hozzá.

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 1992-ben Kosáry Domokos akkori MTA-elnök javaslatára jött létre, a szervezet célja - visszatérve az MTA eredeti formájához - az alkotóművészek reintegrálása volt. Az alkotóművészeti testület jogilag önálló társult intézménye az MTA-nak, jelenleg mintegy 100 tagja van - hangsúlyozta Ferencz Győző.

Hozzáfűzte: a szervezet éves költségvetése nominál értéken 25 éve szinte változatlan, jelenleg 19,65 millió forint. A tagok pénzbeli juttatást nem kapnak, csupán ingyen használhatják az akadémia könyvtárát.

"Ide senki sem akar belépni anyagi érdekek miatt" - fogalmazott Ferencz Győző, aki hangsúlyozta azt is: a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ideológia-független szakmai szervezetként definiálja önmagát, mindezt jól példázza, hogy alapító tagjai között volt Jókai Anna és Szabó Magda csakúgy, mint Konrád György és Mészöly Miklós. Napi politikai kérdésekben nem foglalnak állást.

Újságírói kérdésre kitért arra is, nem számít együttműködésre a Magyar Művészeti Akadémiával (MMA) azután sem, hogy a köztestület új elnököt választott. Ferencz Győző kiemelte: az MMA-t az MTA-val szemben nem közakadozás, hanem egy politikai párt akarata hozta létre. Szerinte az MMA nem akadémiaként, hanem végrehajtó szervként, egyfajta "megduplázott kulturális minisztériumként" működik, ráadásul ideológiai homogenitás jellemző rá, ami teljesen idegen a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia szellemétől.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!