Közép-Európa legmodernebb csillagászati látogatóközpontja épül Répáshután

Kultúra, 2018.01.12

Csaknem egymilliárd forintos állami támogatásból különleges csillagászati látogatóközpont épül a Bükki Nemzeti Parkban - jelentette be a fejlesztést beharangozó pénteki sajtóeseményen a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos Répáshután.

Révész Máriusz kiemelte: a település mellett a régió életében is meghatározó jelentőségű a beruházás 990 millió forintos támogatásáról szóló kormánydöntés, amelynek nyomán a harmadik, turisztikai szempontból is komoly vonzerőt képviselő csillagda épül meg Magyarországon.

A több mint 20 hazai csillagda közül ma még csak a zselici és a bakonybéli működik hasonló elvek szerint - tette hozzá, jelezve, hogy utóbbi a község teljes arculatát átalakítva páratlan fellendülést hozott Bakonybél környékén és ezt várják a répáshutai létesítménytől is.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója az eseményen közölte: a terveik szerint 2019 őszére elkészülő, csaknem 700 négyzetméteres bemutatótérrel rendelkező látogatóközpont Közép-Európa legmodernebb csillagdája lesz, amely remélt hazai népszerűsége mellett turisztikai attrakcióként és szakmai szempontból egyaránt nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Több kisebb távcső mellett 50 centiméter átmérőjű főteleszkópja tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi majd a csillagdát. Emellett a fényről szóló interaktív kiállítás, valamint egy meteorit-gyűjtemény varázsolja egyedivé - fogalmazott megjegyezve, hogy a komplexum legkülönlegesebb élményét az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt és az űrutazást.

Szólt arról is, hogy az építészetileg is a korszerűségre és fenntarthatóságra törekvő csillagda előre láthatólag 9 alkalmazottat foglalkoztat és az előzetes becslések szerint évente legalább 37 ezer látogatót fogad majd.

Rónai Kálmánné emlékeztetett: a Bükk szívében találták meg a megfelelő fényszennyezés-mentes helyszínt a beruházáshoz, melynek előkészítése során a Kaptárkő Egyesület felmérései nélkülözhetetlen adatokat szolgáltattak ahhoz, hogy a nemzeti park - Magyarországon harmadikként, a Zselic és a Hortobágy után - tavaly nyáron kiérdemelje a csillagoségbolt-park címet a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetségtől (IDA).

Erdős Tamás, Répáshuta polgármestere a tájékoztatón aláhúzta: régi terv válik valóra ezzel a projekttel, melyhez a 230 éve létező Répáshuta ideális feltételeket biztosít. A község hajdani mesterségeinek zöme - mészégetés, szénégetés, üvegfúvás - mára feledésbe merült, ám reményeik szerint ezek emlékének megőrzését és bemutatását, valamint a környék gazdasági megerősödését is szolgálja majd a beruházás - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!