Közgyűlést tartott a Magyar Teátrumi Társaság

Kultúra, 2019.11.25

Hat új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság (MTT), amelynek hétfői budapesti közgyűlésén szó volt az előadóművészeti többlettámogatási rendszer eddigi tapasztalatairól, a Pécsi Országos Színházi Találkozóról és a résztvevők nyilatkozatot fogadtak el a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetek kapcsán.

A közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója elmondta, hogy a legnagyobb hazai színházi érdekvédelmi szervezet további hat taggal bővült, így jelenleg már 76 tagot képvisel. A tagok egyhangú szavazataival a Gyulai Várszínház, a Hagyományok Háza, Ivancsics Ilona és Színésztársai társulata, a Karaván Színház, a Magyarock Dalszínház és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet nyert felvételt a Társaságba.

A közgyűlés meghallgatta Fülöp Péter helyettes államtitkár tájékoztatóját a kulturális társaságiadó-támogatást felváltó előadóművészeti többlettámogatási rendszer eddigi eredményeiről, majd a társaság tagszínházai is beszámoltak saját tapasztalataikról. Az új rendszert az MTT nyilatkozatban hatékonynak és jónak ítélte meg, mint hangsúlyozták, az átutalások folyamatban vannak.

Állásfoglalásuk szerint az új modell kiemelt erénye, hogy a tematikus pályázatokkal az előadóművészeti élet valamennyi szegmensének fejlesztése kezdetét vehette a szakmai kiteljesedést biztosító projektektől kezdve a fiatalok és a gyermekek színházi programjain keresztül, a fogyatékos emberek színházi élményeinek növelésén át egészen az infrastrukturális fejlesztésekig.

Vidnyánszky Attila elmondta: vándorfesztivállá kellene alakítani a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), amelyen be lehetne mutatni az országszerte megújult színházépületeket. Bár a POSZT jövőjéről egyelőre nem született döntés, az MTT elnöke szerint először Kaposvár, később Szolnok, Veszprém és Debrecen rendezhetné meg a találkozót.

Szabó László, az MTT titkára megjegyezte: egyelőre nem döntötték el, elfogadják-e a Magyar Színházi Társaság által nekik felajánlott egyhatodnyi tulajdonrészt a POSZT-ot működtető gazdasági társaságban, az ügyben az MTT elnöksége később határoz.

A közgyűlésen nyilatkozatot fogadtak el a színházi világban felmerült szexuális zaklatásos esetek kapcsán. A nyilatkozat szerint az egész magyar kultúra kárvallottja a színházi világban az elmúlt hetekben újra felvetődött szexuális zaklatási ügynek, ennek felelősségét a bűnösöknek vállalniuk kell.

Vidnyánszky Attila szerint "mindannyiunk felelőssége, hogy valami változás történjen". Mint fogalmazott, meg kell állapítani, kik felelnek azért, hogy a szakmában eluralkodott egészségtelen helyzet következtében neves művésznők és alkotók évekig nem mernek megszólalni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!