Közművelődési módszertani konferenciát rendeztek Komlón

Kultúra, 2016.05.27

Az aktív kultúra-létrehozásról és annak közművelődési módszertanáról kezdődött pénteken kétnapos konferencia Komlón, ahol a Közkincs 2.0 elnevezésű programban résztvevő hét járási központból érkezett szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az MTI-nek felidézte, hogy a Közkincs-program Komlón hatéves sikeres múltra tekint vissza, tapasztalatait az ország többi - hasonló és kisebb lakosságszámú - településével is meg kívánták osztani.

Mint rámutatott, Komló évtizedekig bányászati iparáról volt híres, annak megszűnése után a városnak meg kellett találnia a továbbélés lehetőségét, mára azonban az országos átlagon felüli közművelődési és amatőr művészeti élettel rendelkezik.

A komlói konferenciát megelőző, Ekhós szekér Vidékjáró Vándorműhely elnevezésű egy hónapos program keretében hét, jellemzően járási központ - köztük Vásárosnamény, Marcali, Dabas és Paks - közművelődési szakemberei látogatták meg egymás kultúrházait és ismerkedtek meg a helyi hagyományápolással, köznevelési módszerekkel - tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, hogy a komlói konferencia célja az egy hónapos program tapasztalatainak feldolgozása.

Hoppál Péter kiemelte, hogy az Ekhós szekér Vidékjáró Vándorműhelyt és a Közkincs 2.0 programot a kulturális államtitkárság ötmillió forintos egyszeri támogatásban részesítette, ezzel is segítve a kulturális alapellátás bővítésére irányuló kormányzati törekvéseket.

Az államtitkár a kisebb településeken dolgozó közművelődési szakembereket "a társadalom orvosainak" nevezte, mivel munkájukkal a társadalmi szolidaritást és az együttműködés képességét segítik elő a kultúra közvetítésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!