Kulturális örökség napjai - Programok Bács-Kiskun megyében

Kultúra, 2018.09.12

Kecskeméten kulisszajárás, nyílt próbák, jelmezes fotózás, Bácsalmáson és Kiskőrösön tárlatvezetések, Baján pedig épületbejárás és koncert várja az érdeklődőket hétvégén, a kulturális örökség napjain.

Mészár Zsuzsanna, a kecskeméti Katona József Színház művészeti titkára elmondta: A beszélő köntös musical próbájával, az új évad bemutatóihoz kötődő játékokkal, jelmezes fotózással, valamint megzenésített versek előadásával várják látogatóikat a teátrum nyílt napján szombaton.

A rendezvényen feltárulnak a 122 esztendős épület titkai: az érdeklődők részleteket láthatnak a Rómeó és Júlia táncszínházi előadásából a Kecskeméti City Balett művészeinek közreműködésével vagy bűnügyi társasjáték szálait bogozhatják ki Agatha Christie nyomán. Emellett lehet jelmezeket és parókákat próbálni, szakállat ragasztani, kiderül, hol és mit csinál az ügyelő, mit díszít a díszítő és hogyan lehet fényekkel varázsolni a színpadon. A délután folyamán kedvezményes színházjegy- és bérletvásárlásra is lehetőség nyílik.

A Skorutyák család 1879-ben alapított kékfestő műhelye Bácsalmás nevezetes ipari öröksége. A máig működő, apáról fiúra szálló műhelyben a látogatók szombaton a kihalófélben lévő mesterséggel és a kékfestő dinasztia történetével ismerkedhetnek meg.

A zsinagóga és a volt zsidó hitközségi székház, az egykori iskola épületét járhatják be a látogatók Baján. A napjainkban könyvtárként és művelődési központként működő intézmény szombati programjára érkezők egy kiállítás keretében bepillantást nyerhetnek a hajdan ott élt zsidó emberek történelmébe is. A napot az épület kertjében az Albinoni Kamarazenekar koncertje zárja.

A Duna és a Sugovica találkozásánál található bajai halászati miniskanzenben természetes környezetben mutatják be a dunai halászok életét, szerszámait. Tízpercnyi sétára pedig a magyarországi vízimolnárok örökségét ápoló, nemrégiben elkészült vízi múzeum várja látogatóit, amely a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig az egyetlen olyan működő hajómalom lesz a Dunán, amelyet a folyó sodrása hajt. Mindkét helyszín szombaton és vasárnap is látogatható.

A kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpontnak otthont adó egykori evangélikus lelkészlak kiállítási installációit egy labirintusban helyezték el. Ez János vitéz kalandjainak szimbolikus színtere, ahol a vers egyes énekeinek megfelelő állomásokon haladhatnak keresztül az érdeklődők szombaton és vasárnap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!