Kulturális örökség napjai - Programok Heves megyében

Kultúra, 2018.09.13

Könyvtári programok, kastélylátogatás és tárlatvezetés, valamint történelmi séta is szerepel a kulturális örökség napjainak Heves megyei programjai között.

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár fiatalokkal közösen alkotta meg tematikus programját, amelynek gerincét a Széchenyi keresztvetésétől a kéménybe szorult segédig és az "Ezt nézd! Képes magyar történelem plakátok tükrében" című helytörténeti előadások adják. A diákok az Álmodozó lelkünk című verses összeállítással és a Ha számít bármi, akkor minden számít című rendhagyó könyvtárbemutatóval készülnek.

A könyvtári Palotaműhelyben iniciáléfestéssel és két helytörténeti kiállítással - az Eger régi képeslapokon és a Könyvtörténeti ritkaságaik - várják a látogatókat.

A hatvani múzeum Fedezd fel a Grassalkovich-kastélyt! címmel hirdetett programot. A családok kalandlap segítségével járhatják végig úgy a kiállítótereket, hogy közben a kastély történetével kapcsolatos feladványokra keresik a választ.

Az egyéb programok között a kastélytörténeti tárlatvezetés Grassalkovich I. Antaltól kezdődően a Hatvany családon keresztül egészen napjainkig mutatja be az épület előzményeit, az egyes épületrészek megépülésének okait, az idők során változó funkcióit.

Abasáron sétát szerveznek történelmi értékeink felkutatására. A séta az abasári Szent Péter és Szent Pál római katolikus templomtól indul, s olyan helyszínekre kalauzolják az érdeklődőket, mint az Aba Sámuel Emlékpince és a Kapásház. Mindhárom helyszínen helyi önkéntesek segítik az adott történelmi érték bemutatását, amelyek igen hosszú és gazdag múlttal rendelkeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!