Kulturális örökség napjai - Örökségtúra a Nyírségtől a Hajdúságig

Kultúra, 2017.09.13

A Nyírség és a Hajdúság legszebb épített örökségeit keresi fel a kerékpáros túra, amelyet a kulturális örökség napjai alkalmából rendeznek szombaton.

A résztvevők Nyírbátorból indulnak, ahol először Magyarország legszebb késő gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyeket őrző emlékeit, a nyírbátori református és a minorita templomot nézik meg - közölte a szervező Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. szerdán az MTI-vel.

A program szerint a nyírbátori emlékhelyek és a nyírmihálydi református templom megtekintése után Nyíradony határában lévő Gúti-erdő közepén fekvő román kori templomrom lesz a következő megállóhely, majd a nyíracsádi református templom falképeit csodálhatják meg a túrázók. Az örökségtúra utolsó állomása a "kálvinista Róma", azaz Debrecen lesz, ahol a reformáció legszebb magyar emlékeivel és történéseivel ismerkedhet meg a kerékpáros csapat a református nagytemplom- és múzeum falai között.

A túrán ingyenes az idegen- és túravezetés, valamint kerékpáros szervízszolgáltatást is biztosítanak a szervezők. A rendezvényhez kiállítás is kapcsolódik: a reformáció ötszázadik évfordulójának jegyében Nyírbátor főtéren megtekinthető lesz a Középkori templomok útja című tablósorozat.

A kulturális örökség napjának keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Gávavencsellőn, Nyírbélteken, Tarpán és Gyürén szerveznek még programokat. Gávavencsellőn a régi svábházat nézhetik meg az érdeklődők, ahová a helyi lakosság által adományozott berendezési és használati tárgyak emlékeznek a település sváb őseinek életmódjára és kultúrájára, valamint a barokk stílusú, Nagyboldogasszony plébániatemplom is nyitva lesz az érdeklődők előtt. Nyírbélteken az izraelita temetőbe szerveznek idegenvezetést, de megnézhető lesz az ikonosztázáról híres görög, illetve a római katolikus templom is.

A tarpai tájházban a kuruc kort és a II. Rákóczi-szabadságharcot, valamint falu szülöttét, Esze Tamást bemutató kiállításra invitálják a közönséget a szervezők, Gyürén pedig Árokháty Béla (1890-1942) egyházzenész, zeneszerző, karnagy és orgonaművész emlékhelye lesz nyitva a helyi római katolikus templomban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!