Kultúrházak éjjel-nappal - Programok Zala megyében

Kultúra, 2017.02.07

A Zala megyei települések a Mindennapi hagyományaink tematika jegyében készülnek a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozatra, amelyet február 10. és 12. között tartanak kiállításokkal, koncertekkel, táncházakkal.

A zalaegerszegi rendezvénysorozat Almássy Krisztián fiatal képzőművész kiállításának megnyitójával és színházi esttel kezdődik el pénteken az Apáczai Művelődési Központban. Szombaton a Kultúr-zsúr elnevezésű program keretében farsangi játszóházba, a művészeti- és sportcsoportok bemutatkozására várják a közönséget. A nap kiemelt programja lesz az "épülettájfutás", a kalandos versenyfeladatok lehetőséget adnak arra, hogy a látogatók bejárhassák és megismerhessék a művelődési ház szinte minden zugát. A nap a Zalai Táncegyüttes és a Jobbágytelki Hagyományőrző Tánccsoport műsorával és táncházzal zárul - mondta el Dala Hajnalka, közművelődési csoportvezető az MTI-nek.

Vasárnap a Kézművesek Házában nyitott galériák műhelynapjára, kézműves foglalkozásokra, fánksütésre várják a látogatókat. Vikár Csaba busó nagykövet vetített képes előadásában bemutatja a mohácsi busójárás történetét. A vendégek eredeti busójelmezt ölthetnek magukra, a telet pedig tradicionális tűzgyújtással, kiszebáb égetéssel búcsúztatják.

A Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozathoz számos zalai település csatlakozott: Vonyarcvashegyen pénteken zenetörténeti előadással, élőzenei bemutatóval, táncházzal kezdődik, majd szombaton fánksütéssel és a Balaton Art Alkotóközösség nyílt napjával folytatódik program. Vasárnap a 25. Vonyarcvashegyi Nemzetközi Művésztelep munkáiból nyílik kiállítás és a Fidelis Brass fúvósegyüttes ad koncertet.

Gyenesdiáson pénteken tavaszköszöntő népzenei előadást tartanak és Hagyomány a divatban címmel megnyitják Rezesné Czinderi Andrea és Rezes Gábor népi iparművész viselet-kiállítását. Február 11-én a Tükrös zenekar ad műsort Táncház a javából címmel.

Keszthelyen pénteken Raffay Ernő történész tart ismeretterjesztő előadást Észak-Erdély visszatérése - a 2. bécsi döntés címmel a Balaton Színházban. A Goldmark Károly Művelődési Központban szombaton Csángó táncházzal ünneplik a farsangot.

Zalaszentgróton a városi fúvószenekar ad újévi hangversenyt február 11-én, Balatongyörökön családi farsangra, míg Zalalövőn farsangolóra és jelmezversenyre várják a város lakosságát. Murakeresztúron böllérfesztivált rendeznek, Reszneken szalmabábu-égetéssel, jelmezes felvonulással tartanak téltemető farsangi mulatságot február 11-én.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!