Legutóbbi lemezéről, a Coming of Age-ről fog játszani Ben Williams a MOMkultban

Kultúra, 2017.05.29

A fiatal amerikai dzsesszgeneráció egyik legtehetségesebb basszusgitárosa, Ben Williams ad koncertet saját együttese élén június 9-én a budai MOM Kulturális Központban (MOMKult). A koncerten elsősorban legutóbbi anyagáról, a Coming of Age-ről fog játszani a zenekarával.

Ben Williams még csak 32 éves, de már túl van két sikeres szólólemezen, kapott Grammy-díjat és ő volt a bőgős Pat Metheny legutóbbi két albumán is. A magyar fővárosban elsősorban legutóbbi anyagáról, a Coming of Age-ről fog játszani a zenekarával - mondta Kleb Attila, a szervező Get Closer művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli adásában.

Mint megjegyezte, a jelenleg Japánban turnézó Williams Magyarországon egyelőre kevésbé ismert, holott a múlt hónapban ott volt a nemzetközi dzsessznap gálakoncertjén Havannában a harminctagú allstar együttesben.

A basszusgitáros a nemzetközi dzsessz színtéren szintén magasan jegyzett zenészekkel, a Sound Effect elnevezésű formációval lép fel a magyar fővárosban. A csapatban Marcus Strickland szaxofonon, Alex Wintz gitáron, John Davis pedig dobon játszik, utóbbi mellesleg Cassandra Wilson állandó dobosa.

Ben Williams pályájának komoly lökést adott, hogy nyolc évvel ezelőtt megnyerte a rangos Thelonious Monk Institute által szervezett basszusgitárversenyt. A díjjal járt, hogy felvehette első zenekarvezetői lemezét, amelyen hangszere mellett szerzőként is brillírozott. A jó visszhangokkal együtt felkérései száma is gyarapodott. Bekerült Pat Metheny Unity nevű zenekarába és közreműködött a csapat cím nélküli, 2012-es lemezén, amely egy évre rá Grammy-díját kapott a legjobb instrumentális dzsesszalbum kategóriában.

Methenyn kívül meghívta formációjába játszani mások mellett Herbie Hancock, Wynton Marsalis és George Benson is, és 2013-ban ő lett a Downbeat folyóirat kritikusi szavazásán a legtehetségesebb bőgős. A Sound Effect élén 2015-ben megjelent második lemeze, a Coming of Age ötvözi a dúdolható, de átgondolt melódiákat, a mainstream elődök tiszteletét, a hiphop és az R&B ritmusokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!