Liget Budapest - Baán László: a főváros zöldstopot rendelt el a Városligetben

Kultúra, 2020.02.29

A Fővárosi Közgyűlés zöldstopot rendelt el a Városligetben, a saját maga által kihirdetett klímavészhelyzetet is semmibe véve - reagált a Fővárosi Közgyűlés által a Városliget területére szerdán megszavazott változtatási tilalomra Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, aki szombat délelőtti sajtótájékoztatóján további részleteket is elmondott és azonnali egyeztetést sürgetett az ügyben.

A beruházó Városliget Zrt. sajnálattal vette tudomásul, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a változatási tilalmat elrendelő előterjesztést, mert annak következtében - ha valóban hatályba lép - le kell állítani a park zöldfelületét célzó összes folyamatban lévő fejlesztést - mondta az MTI-nek a miniszteri biztos.

A Városliget Zrt. értetlenül áll az előtt is, hogy egy ilyen súlyú döntést megelőzően a szabályozási hatáskörében eljáró főváros vezetése nem egyeztetett a park megújításáért törvényileg felelős és annak tulajdonosi jogait gyakorló állami vagyonkezelő szervezettel.

"Arra kérjük a fővárost, hogy fontolják meg és még a hatályba lépés előtt vonják vissza a rendeletet. Üljünk le egy tárgyalóasztalhoz, vitassuk meg, mit szeretnének elérni és mi az, amit nem szeretnének, s hogy miért is akarnák leállítani a minden fővárosi érdekeit szolgáló zöldfejlesztést" - jelentette ki Baán László szombaton délelőtt a témában tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, már a tilalmi rendelet elfogadása előtt kezdeményeztek egyeztetést a fővárossal, erre azonban nem voltak nyitottak. "Tisztázzuk tárgyalóasztal mellett azokat a problémákat és célokat, amelyek a főváros szeme előtt lebegtek, a mikor ezt a egyértelműen rossz hatású, vállalhatatlan intézkedést meghozták" - tette hozzá.

A fővárosi rendelet várhatóan 10-12 nap alatt léphet hatályba, addig a zöldfejlesztési munkák is folytatódnak, de utána le kell állítani azokat - mondta Baán László, hozzátéve: reméli, hogy a javasolt egyeztetések során lehetőség lesz közösen átgondolni a tilalom feloldásának lehetőségét és akkor még a tavasz folyamán folytatódhatnak a munkálatok. Megjegyezte: a tilalom több ezer négyzetméterre vonatkozik, amelyet kénytelenek lesznek a mostani állapotban hagyni.

Baán László korábban hangsúlyozta: a vonatkozó jogszabályok alapján a főváros változtatási tilalma nem vonatkozik azon épületekre, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek. Így zavartalanul folytatódhatnak a munkálatok a már épülő létesítmények - Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Dózsa György úti mélygarázs - esetében és a tilalom nem vonatkozik a tervezett, de jelenleg építés alatt nem álló épületekre, így az Új Nemzeti Galériára, a Magyar Innováció Házára és a Városliget Színházra sem, ugyanis azok is érvényes építési engedéllyel bírnak.

A mostani döntés miatt olyan, már folyamatban lévő fejlesztések zöldfelületi munkái állnak le, mint a városligeti Kis Botanikus kert megújítása és bővítése, az Ötvenhatosok terén kialakítandó zöld promenád, multifunkcionális sportpályák, a két kilométeres, kivilágított futókör kialakítása, egy újabb kutyás élménypark, valamint a Városligetben található, felesleges beton- és aszfaltfelületek feltörése és visszazöldítése.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy a változtatási tilalom nélkül ezek a fejlesztések már idén nyárra és őszre elkészülnének, s a főváros lakói birtokba vehetnék őket.

Baán László szerint ezeknek a fejlesztéseknek a blokkolása senkinek nem lehet az érdeke, ezért a miniszteri biztos arra kéri a fővárost, hogy még hatályba lépés előtt vonják vissza a parkra és annak használóira nézve roppant káros rendelkezést és haladéktalanul kezdjenek egyeztetéseket a fejlesztővel.

Emlékeztetett arra, hogy a főváros semmiféle tényleges előzetes hatásvizsgálatot nem végzett el e nagy horderejű, hatásában nem az építési tevékenységre, hanem a városligeti zöldfejlesztésekre vonatkozó, azokat leállító döntése előtt. A miniszteri biztos érthetetlennek és értelmezhetetlennek tartja a változtatási tilalmat elrendelő intézkedés célját, amelyet a főváros által kihirdetett klímavészhelyzetben, a zöldfejlesztés mindenek feletti prioritását meghirdető főpolgármester előterjesztése nyomán fogadtak el, gyakorlati hatása azonban mindössze a budapestiek által már régóta várt városligeti parkmegújítás leállítása.

Baán László véleménye szerint a mostani fővárosi döntéssel, amennyiben az hatályba lép, teljesen hiteltelenné válik a főpolgármester eddigi, szavakban a zöldfejlesztések prioritását hirdető politikája: hiszen a változtatási tilalom éppen abban a Városligetben állítja meg a zöldfejlesztéseket, ahol a Liget projekt megvalósítását állítólag éppen a zöldfelületek érdekében akarják megakadályozni.

A miniszteri biztos felidézte, hogy a Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projekt az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott kulturális intézményfejlesztési programmal. A projektnek köszönhetően - a főváros által megalkotott, jelenleg hatályos Városligeti Építési Szabályzatban foglaltakkal összhangban - a park zöldfelülete több tízezer négyzetméterrel, a mostani 60 százalékról 65 százalékra nő, a park beépítettsége pedig 7 százalék alatt marad.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!