Liget Projekt - Tizenhét fát ültetnek el a Városligetben

Kultúra, 2017.11.20

Tizenhét nagyméretű, ligethonos fát ültetnek el hétfőn a Városligetben a park kert- és tájépítészeti megújításának első lépéseként, a Liget Budapest projekt keretében.

Alapos előkészítő munkát és kiterjedt társadalmi egyeztetéseket követően októberben megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkja kert- és tájépítészeti megújításának első üteme - emlékeztet a Városliget Zrt. által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény.

Ennek keretében elkezdik az érintett területek teljes növény- és faállományának megújítását is, amelynek első lépéseként 17 új, egészséges és ligethonos faegyedet ültetnek el. Az első ütem munkálatai során további fatelepítésekre is sor kerül majd, jövő év tavaszáig összesen 67 fa lel új otthonra a Városligetben.

A Liget Budapest projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre. A kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra - emlékeztet a kommüniké.

A parkfejlesztés első üteme - a 118 civil szervezet bevonásával véghezvitt civil egyeztetéseket követően - októberben indult el, ennek során megújul a Vakok kertje, létrejön egy korszerű sportközpont, amely alkalmas az iskolai testnevelésórák megtartására, valamint kialakítanak egy kutyás élményparkot. Mindezek mellett megújul a Szépművészeti Múzeum zöld környezete is, hogy az épület felújításának befejezésével az azt övező természeti környezet is betölthesse funkcióját.

A munkálatok megvalósítása során elkezdik az érintett területek teljes növény- és faállományának megújítását is, ennek jegyében tizenhét egészséges, nagyméretű és ligethonos fa lel új otthonra a Városligetben: a kutyás élménypark területén három bibircses nyír, hat mezei juhar és öt kislevelű hárs, míg a sportközpont helyszínén egy mezei juhar és két kislevelű hárs.

A Liget Budapest projekt megvalósítását koordináló Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Két évvel ezelőtt idősfaápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott.

Létrehozták továbbá a Városligeti Faápolási Protokollt, amely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat - közölte a Városliget Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!