Louise Lecavalier világhírű kanadai táncosnő lép fel a Trafóban

Kultúra, 2018.04.04

Louise Lecavalier kanadai táncos és koreográfus Battleground című produkcióját nézhetik meg az érdeklődők pénteken és szombaton a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

A Battleground, amely az intézmény 200 százalék tánc elnevezésű sorozatának újabb állomásaként érkezik Budapestre, egy olyan szokatlan, szenvedélyes és lélegzetelállító küldetés, amelyben az őrület csataterét járják be az alkotók ezúttal szóló- és duettformációban - olvasható a Trafó MTI-hez eljutatott ismertetőjében.

A Battleground színpada egy képzeletbeli ring: az egymással és önmagukkal is küzdő antihősök játszótere. A darabot Italo Calvino Eleink című kötetének első kisregénye, A nem létező lovag üres és egyben teljes karakterei inspirálták.

A mesés történet során kiderül, hogy a harcban, a fegyelemben és a szép nők meghódításában is élenjáró, elsőrangú lovagnak egyáltalán nincs teste. Valójában egy puszta páncél, amelyet semmi más nem mozgat, csak az akarata. Létezik egy csatlósa, aki valóságosnak is mondható, sőt átváltozásra is képes.

A szövegben egyedülálló módon keveredik a történelem és a fantasztikum. Ahogy az író, úgy a koreográfus és táncos Lecavalier is igen jó érzékkel vegyíti a groteszket a realitással és láttatja magától értetődőnek az extremitást.

"Szeretem azokat a filozófiai kérdéseket, amelyeket Calvino feltesz a lovagján keresztül, akinek nem kell léteznie, ahhoz, hogy legyen. Először érzések nélküli, és csak a merev makacsságát látjuk. De megváltozik: talán még egy kicsit emberré is lesz" - idézi a közlemény az alkotót.

A Battleground rendkívül intenzív koreográfia, amelyben az elképzelt páncél-test mozgását egy megfoghatatlan erő hajtja. Az 59 éves Lecavalier egy másodpercet sem akar elszalasztani; mindenét beleadja, amije van, mert hiszi, hogy az ember mindig tud többet annál, mint amennyit valójában gondol saját képességeiről. Az előadásban Robert Abubo a partnere.

Lecavalier 18 éves korában, klasszikus- és kortárs tánctanulmányai után találkozott Édouard Lock kanadai koreográfussal, akivel 18 évig tartott együttműködésük. A szőke táncosnőt fizikai ereje, mesteri előadásmódja és technikája tette Lock társulata, a La La La Human Steps meghatározó alakjává.

Együttműködésük egyik különleges projektje volt, amikor Louise a Wrap around the world című showban együtt táncolt David Bowie-val. Később a The Yellow Shark címet viselő Frank Zappa albumbemutató koncerten is fellépett, mint a kortárstánc kiemelkedő alakja.

1985-ben első kanadaiként elnyerte a legendás Bessie-díjat, majd 1999-ben megvált - az azóta megszűnt - La La La Human Steps társulattól és elindult saját koreográfusi útján.

Tavaly Raymond Saint-Jean forgatott filmet a világhírű táncosnő életéből Louise Lecavalier: In motion címmel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!