Lukács Gyöngyi és Ramón Vargas önálló estjei tavasszal az Erkel Színházban

Kultúra, 2018.03.04

Lukács Gyöngyi, az Operaház örökös tagja pályafutásának 30 éves jubileumát ünnepli nagyszabású gálakoncerttel az Erkel Színházban március 12-én, míg Ramón Vargas mexikói tenor március 19-én egy temperamentumos, latin és mediterrán művekből válogató dalesttel lép a közönség elé.

A színház közlése szerint Lukács Gyöngyi 1988 januárjában ugrott be A trubadúr Leonorájaként az Erkel Színház egyik előadásába, ami egy kivételes pályafutás kezdetének bizonyult. A budapesti Opera történetében ő formálta meg legfiatalabban Violetta (Traviata), Nedda (Bajazzók), Silvana (Respighi: A láng), Tosca és Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra) karakterét. Tosca szerepét többek közt Baselben, Los Angelesben, San Franciscóban és a New Yorki-i Metropolitanben énekelte nagy sikerrel, a milanói Scalában Ricardo Muti vezénylete mellett A végzet hatalma Leonorájaként és Az álarcosbál Ameliájaként aratott közönségsikert. Lady Machbetként egyebek mellett a londoni Royal Opera House-ban, az Edinburgh Festiválon, Münchenben, Bécsben, Tokióban, Szöulban, San Franciscóban és Los Angelesben lépett fel, Bécsben az Andrea Chénier-ben Plácido Domingo és José Cura partnereként nyújtott kimagasló alakítást. A Kossuth-díjas, érdemes művész, az Operaház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja március 12-én ismét az Erkel Színházban lép fel, hogy közönségével együtt ünnepelhesse pályafutása 30 éves jubileumát.

A gálaest első felében Wagner Tannhäuser, Boito Mefistofele, Bellini Norma, Verdi A trubadúr és Az álarcosbál című operáiból hangoznak el részletek, amelyekben olyan művészek is közreműködnek, mint Fekete Attila és Alexandru Agache, akivel nem csak az életben, de sokszor a színpadon is egy párt alkotnak. A művésznő férje mellett két lánya, Sahakyan Lusine és Sahakyan Emma is szerepel a műsorban.

Az est második részében Ponchielli Gioconda című művének keresztmetszete csendül fel, amelynek címszerepe a művész régóta dédelgetett szerepálma. Az előadásban Lukács Gyöngyi partnerei Fodor Bernadett, Alexandru Agache és Fekete Attila lesznek. A gálán a Magyar Állami Operaház Énekkarát és Zenekarát Dinyés Dániel vezényli, megbízott karigazgató Csiki Gábor, az est rendezője Aczél András, míg a műsort Bősze Ádám vezeti.

Március 19-én a mexikói Ramón Vargas adja első dalestjét az Erkel Színházban. A Magyarországon is rendszeresen fellépő, a világ szinte minden rangos operaszínpadán megfordult népszerű előadó partnere lesz Rost Andrea, Orendt Gyula, Edita Gruberová és Renée Fleming is. Az est műsorán szerepel Liszt Petrarca-szonettek című, háromrészes lírai dalciklusa, amely témaválasztásán túl stílusában a romantikus bel canto itáliai hagyományait tükrözi.

Elhangzik továbbá a 20. századi katalán zene kiemelkedő alakja, Xavier Montsalvatge főművének tekinthető Cinco canciones negras, amely a karibi térség lakóinak zenei motívumaiból és ritmusaiból merített ihletett. A versfeldolgozások közt bölcsődal, szerelmi költemény és rumba is található.

A műsor második részében az olasz zeneirodalom népszerű alakjainak, Leoncavallo, Cilea, Respighi, Mascagni, Denza, Tosti and Rossini közkedvelt dalai színesítik a programot. Az esten Vargast a brit Charles Spencer kíséri zongorán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!