Magyar állami kitüntetést kapott az ukrán Molodiszt filmfesztivál főigazgatója

Kultúra, 2017.03.16

Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkeresztet adományozott Andrij Kalpakcsinak, az ukrán Molodiszt (Ifjúság) Filmfesztivál főigazgatójának kiemelkedő munkássága elismeréseként az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A kitüntetést Keskeny Ernő, Magyarország kijevi nagykövete adta át csütörtökön a külképviseleten rendezett ünnepi fogadáson.

Andrij Kalpakcsi a nagykövetség tájékoztatása szerint a magyar filmművészet kiváló ismerője. Komoly érdeklődést tanúsított a rendszerváltás előtti magyar alkotások, különös tekintettel az 1956-os forradalom és szabadságharc témájával foglalkozók iránt. 1990 óta a Molodiszt Filmfesztivál főigazgatója, 2015 óta pedig az Ukrán Filmalap igazgatója is egyben.

Tavaly márciusban az ő személyes közreműködésével sikerült a kijevi magyar nagykövetségnek az ukrán fővárosban bemutatnia - az Oscar-díj elnyerése után mindössze egy héttel - a Saul fia című magyar filmet.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára dolgozta ki a Magyar rapszódia című retrospektív filmfesztivál alapötletét. Tavaly októberben a 46. Molodiszt nemzetközi filmfesztivál keretében a forradalom óta eltelt minden egyes évtizedből levetítettek egy-egy magyar filmet Kijevben. A Magyar rapszódia fővendégeként Mészáros Márta filmrendezőt hívta meg, akit Aranyszarvas életműdíjjal tüntetett ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!